Samo je Solak nabavljao

Doba korone: Pao broj tendera

BRIEFING ANALIZA: JAVNE NABAVKE U BiH U DOBA KORONE
Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2020. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ožujku i travnju ove godine objavljeno je 26,5 posto manje tendera nego u istom razdoblju prošle godine. Prema podacima kojima raspolaže Briefing, agencija za praćenje i analizu tendera, u posmatranom periodu 2020. godine objavljeno je 4.519 tendera. U istom periodu prošle godine objavljena su 6.143 tendera.

U travnju 2020. je objavljeno 2.010 tendera dok je u istom mjesecu 2019. godine izašlo 3.110 tendera, što je smanjenje za 35,4 posto.

''Briefing prati više od 2.500 izvora u okviru servisa za praćenje tendera i primijetili smo znatan porast broja objava u pregovaračkom postupku. Analizirajući podatke ustanovili smo da je u 2020. godini 41,5 posto više pregovaračkih postupaka nego prethodne godine. Shodno epidiomiloškoj situaciji prednjači nabavka sredstava za dezinfekciju i medicinske opreme. Tako su ove godine do kraja travnja objavljena 172 pregovaračka postupka za nabavku medicinskih sredstava a prošle godine samo 38. Ova vrsta postupaka i ne mora biti objavljena, tako da ih je sigurno bilo i više'', istaknuo je Tarik Džaferović, direktor Briefinga BiH.

 Grafički prikaz

Prema aktualnom Zakonu o javnim nabavkama BiH pregovarački postupak se koristi prema izričitim uvjetima i kao izuzetak ukoliko nije moguće provesti otvoreni ili konkurentski postupak.

Uz tendere za medicinske ustanove, objavljene ostale javne nabavke su bile raznolike ali i uobičajene. Tako su se nabavljali alati, oprema za vrtiće, usluge čišćenja grafita za fasada, audio i video oprema, mobiteli, motorna vozila, duhanski proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, te ostale razne robe, radovi i usluge.

Kopirati
Drag cursor here to close