Pravna sigurnost

Jakupović: Zahvaljujući notarima spriječeno osnivanje 'fantomskih' tvrtki u BiH

Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2016. u 10:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Notarske komore Federacije BiH Adem Jakupović izjavio je da se nedavnom presudom Ustavnog suda FBiH osporava odredba entitetskog zakona o notarima koja se više faktički i ne primjenjuje u praksi.

''Riječ je o članku koji govori o pravnim poslovima za koje je obvezna notarska isprava. Međutim, odredbe ovog članka, po istom zakonu, vrijede samo tako dugo dok ne budu zamijenjene posebnom regulativom o obvezi notarske obrade isprava. U FBiH je u međuvremenu usvojen niz zakona koji su jasno definirali notarske nadležnosti. Dakle, teško da je nešto neustavno ako je prestala njegova primjena. Mi poštujemo odluke Ustavnog suda i svakako ćemo pomoći Federalnom ministarstvu pravde da se ona pravno pravilno implementira. Vjerujemo da ovo neće biti iskorišteno da se cijela proeuropska reforma s uvođenjem notarijata dovede u pitanje'', kazao je Jakupović u intervjuu „Večernjem listu“.

Smatra da se uvođenje notarijata prije devet godina u pravni sustav BiH pokazalo potpuno opravdanim.

''Izvršavanjem službe notara, pored ostalog, stečena je pravna sigurnost, jer primjerice više nema sporova o valjanosti kupoprodajnih ugovora. Rasterećeno je pravosuđe, uvođenjem javnih registara spriječeno je osnivanje „fantomskih“ tvrtki, postignuta je efikasnost i ekonomičnost. Tako se danas hipoteke realiziraju bez čekanja, nema parničnih postupaka i slično. Suzbijen je i rad na crno. Mnoge poslove ranije su radili nadripisari, što je za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja poreza. Povećani su i javni prihodi. Izdaju se računi, svaka radnja je oporezovana. Izvršeno je ažuriranje zemljišnih knjiga, a zbog obveza koje Notarska komora ima prema SIPA-i ostvaren je značajan napredak u sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Teško je povjerovati da netko može zanemariti sve ove rezultate i pokušati poništiti sve ono pozitivno što su građani i pravni sustav dobili uvođenjem notarijata'',poručio je Jakupović.

Komentirajući ocjene da su notarske usluge preskupe Jakupović je ustvrdio kako su mnogo skuplje posljedice s kojima se mogu susresti građani zbog neodgovarajućih ovjera, ugovora i slično.

''Toga smo se prije uvođenje notarijata nagledali u BiH, kada su razni nadripisari i nekompetentni 'pravnici' sačinjavali i ovjeravali ugovore. Samo u prošloj godini 113 notara u Federaciji sačinilo je ukupno 510.235 isprava. Ponosan sam što validnost ili vjerodostojnost niti jednog od tih dokumenata nije dovedena u pitanje. To je dokaz koliki je značaj notara za pravnu sigurnost građana. A kada je riječ o financijskim efektima za državu, ja ću samo podsjetiti da su notari PDV obveznici i da su članovi Notarske komore FBiH na pružene usluge samo u prošloj godini platili skoro 4,1 milijun maraka. Da su umjesto notara ove usluge pružali oni koji nisu u sustavu PDV-a država bi u deset godina izgubila 40 milijuna KM'', kazao je Jakupović u intervjuu 'Večernjem listu'.

Kopirati
Drag cursor here to close