Izvoz

Jagode iz Bosne uskoro i na tržištu Dubaija

Gospodarstvo / Flash | 09. 05. 2016. u 18:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnje jagodičastog voća jedan je od najpopularnijih vidova investicije u poslijeratnoj poljoprivredi Bosne i Hercegovine. Ukoliko se investicija isplati, mogućnosti za zaradu se ne pružaju samo u BiH, već i izvan nje, prenosi B92.

Oko 30 poljoprivrednih proizvođača sa područja Čelića i okoline ove godine su počeli izvoz jagodičastog voća, prvenstveno jagoda, u zemlje Europske unije.

Oni su se u proteklih pet mjeseci okupili oko firme 'Fruit Prom' preko koje plasiraju svoje proizvode po kojima je sama Općina Čelić poznata širom Bosne i Hercegovine. Ovim potezom 30 proizvođača pridružilo se trima firmama koje izvoze u Europsku uniju.

Kako je za Klix izjavio direktor 'Fruit Proma' Armin Terzić, jagode iz Čelića trenutno se mogu kupiti u Austriji, dok su u tijeku pregovori sa predstavnicima uvoznika iz Njemačke i Slovenije, a postoji potencijal i za izvoz u daleki Dubai.

Uspješnost čelićkih poljoprivrednika ogleda se u izvozu koji se mjeri između četiri i 10 tona jagoda dnevno.

Pored uobičajenih prepreka za potencijalne poduzetnike u BiH, Terzić tvrdi da je problem prije početka izvoza predstavljao odabir dovoljno otporne sorte jagoda koja bi izdržala transport, a i samo povezivanje sa inozemstvom oduzelo je mnogo vremena.

Čelićki poljoprivrednici neće stati na jagodama. Već postoji plan početka izvoza malina u svježem i zamrznutom stanju, kao i izvoz borovnica, šljiva i kupina.

Kada je riječ o savjetu za ljude koji žele da se bave sličnim poslom, Terzić ima samo jednu konkretnu i kratku poruku: Tržište hrane je veliko. Bitno je osigurati kvalitet i kvantitet, objavio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close