VMBiH

Jačanje kapaciteta za spašavanje stanovništva u poplavama

Gospodarstvo / Flash | 18. 01. 2017. u 16:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Informaciju Ministarstva sigurnosti o provedbi donacije opreme za spašavanje na vodi po projektu formiranja, opremanja i obučavanja Zajedničke regionalne jedinice za odgovor u katastrofama u slučaju poplava putem inicijative za prevenciju i pripravnost za katastrofe jugoistočne Europe.

Ministarstvo sigurnosti će u suradnji s nadležnim organima civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske osigurati adekvatno korištenje i održavanje opreme, kao i sudjelovanje timova u planiranim obukama u okviru projekta.

Preporučeno je entitetskim vladama da, putem nadležnih organa za civilnu zaštitu, intenziviraju aktivnosti na formiranju specijaliziranih snaga civilne zaštite i njihovom uključenju u mješovitu specijaliziranu jedinicu za zaštitu i spašavanje na nivou Bosne i Hercegovine u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

Nakon što je BiH u prošloj godini dobila opremu za dva tima za spašavanje, vrijednu 61.397,41 KM, u 2017. godini planirane su obuke i treninzi ovih timova koje čine po 9 pripadnika za spašavanje na vodi Republičke uprave civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite. Nakon završetka obuka planirana je i zajednička terenska vježba, čime će ovaj projekt biti završen, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close