BFC SEE

Jablanica prva općina u HNŽ sa certifikatom za povoljno poslovno okruženje

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2017. u 07:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispunjenjem uvjeta propisanih regionalnim standardom BFC SEE općina Jablanica je postala nosiocem certifikata općine sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification).

Ovim je općina Jablanica postala prva jedinica lokalne samouprave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sa certifikatom BFC SEE i ujedno su uz općinu Posušje jedini na području Hercegovine sa ovim prestižnim priznanjem.

Uz navedene općine na području Federacije BiH nositelji certifikata su takođe i Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Novi Grad Sarajevo, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Uvjeti koji trebaju biti ispunjeni za navedenu certifikaciju se sastoje od niza kriterija i potkriterija a koji se odnose na unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti u radu administracije, smanjivanje birokracije, osiguravanje informacija za gospodarstvenike i potencijalne investitore i slično.

Riječ je o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima lokalnog ekonomskog razvoja.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Osim Bosne i Hercegovine program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.

Kopirati
Drag cursor here to close