Koalicija za zaštitu rijeka BIH

Jablanica: Održan prosvjed protiv izgradnje hidrocentrale

Održan prosvjed protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Doljanci
Gospodarstvo / Flash | 10. 11. 2018. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirni prosvjedni skup protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Doljanci održan je danas u Jablanici pod sloganom “Zajedno za Doljanku”, priopćila je Koalicija za zaštitu rijeka BIH.

Prosvjed je okupio desetine građana Jablanice i Udruženja iz Fojnice, Kruščice, Konjica, Sarajeva, Banjaluke i Mostara udruženih u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

''Gradnjom MHE trajno bi se uništile istinske prilike za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov, kampiranje u prirodi odnosno razvoj održivog turizma. Ovo područje je veoma privlačno kako za mnogobrojne znanstvenike (botaničare, geologe, zoologe, šumarske inženjere), tako i za planinare, bicikliste i ostale ljubitelje prirode. Imamo prekrasne i netaknute prirodne krajolike koje će trajno narušiti i uništiti gradnja MHE'', objasnio je Dženan Šašić u ime grupe građana Jablanice koji prosvjeduju.

Oni ističu da se gradnjom hidroelektrana eksploatira prirodno i zajedničko dobro te uništava biljni i životinjski svijet.

''Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, a većina rijeka na kojima je planirana gradnja hidroelektrana bogata je pitkom vodom. Pravo na pristup vodi daje se privatnim investitorima za proizvodnju električne energije a sa druge strane uskraćuje pristup lokalnim zajednicama koje su tu i nastale upravo zbog dostupnosti vode. Privatni interes se predstavlja kao javni i tako se dodjeljuju koncesije od kojih samo pojedinci imaju koristi dok su štete na strani prirode i stanovništva lokalnih zajednica'', istaknuo je Anes Podić iz Eko-Akcije Sarajevo.

Razlozi zbog kojih se mještani protive gradnji MHE na rijeci Doljanki su: uništavanje jedine preostale tekuće rijeke kroz grad Jablanicu; uništavanje jedinstvenog ekosistema predviđenog zaštićenog područja Čvrsnice i Prenja; uništavanje rijeke koja je prirodno mrijestilište ribe glavatice (Salmo marmoratus); uništavanje onog što su naši preci očuvali i što bi buduće generacije trebale koristiti za održivi turizam.

''Pojedinac od javnog dobra koje pripada svim građanima i građankama pravi vlastiti profit uz katastrofalne posljedice po ekosistem i lokalnu zajednicu. Ne želimo vodu u cijevima, želimo vodu u prirodnom koritu!'', istaknuli su okupljeni mještani.

Predstavnica grupe građana Jablanice Naza Spahić istaknula je da je u tijeku formiranje „Udruženja za Doljanku''.

''Ovo udruženje će nastaviti zajedno s vama i ostalim udruženjima da se bori za očuvanje ovog prirodnog bisera, kako javnim tako i pravnim akcijama te nastojati probuditi svijest građana da je pravo na vodu pravo svih nas i da ćemo se boriti za očuvanje rijeke Doljanke i svih rijeka na području Općine Jablanica. Građani i građanke Općine Jablanica ne dozvolite da ovo bude okidač za rijeke Draganjku, Bijelu, Šanicu i ostale'', poručila je danas Naza Spahić.

Doljanka je desna pritoka rijeke Neretve i duga je 18 kilometara sa padom od oko 400 m. Pravi je prirodni biser smješten na području planina Čvrsnica i Prenj koje su bile predviđene prostornim planom kao zaštićeno područje u kategoriji Nacionalnog parka. Teče kroz krečnjački kanjon koji je stanište i mrijestilište kritično ugrožene endemske vrste pastrmke „glavatica“ i mnogih drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

''O projektu izgradnje malih hidroelektrana na ovoj rijeci nitko od mještana nije bio obaviješten. Nakon što su saznali tu informaciju, stanovnici ovog područja organizirali su peticiju protiv projekta MHE koju je potpisalo čak 95 posto mještana sela kroz koje rijeka protiče'', navodi u priopćenju Koalicije za zaštitu rijeka BIH.

Kopirati
Drag cursor here to close