Crne brojke

Izvoz na Kosovo pao za 97 posto

Naime, kako su prenijeli srbijanski mediji, Haradinaj je izjavio ''da mu nitko više ne traži da ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH''.
Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2019. u 14:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Statistički podaci pokazuju da je izvoz iz BiH na Kosovo za prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani manji za 97 posto.

Pomoćnik ministra za međunarodne trgovinske odnose u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić izjavio je za Fenu da je u prva dva mjeseca 2018. taj izvoz iznosio 17,5 milijuna KM, a u dva mjeseca ove godine 500.000 KM, što znači 17 milijuna KM manje.

''Uzimajući u obzir nepuna dva mjeseca prošle godine, odnosno period od kada su na Kosovu na snazi trgovinske takse, što je iznosilo oko 11,5 milijuna KM, te kada se sve to sabere, to bi značilo da je za oko 28,5 milijuna KM manji izvoz za ova nepuna četiri mjeseca'', kazao je Salić, dodajući da je teško odrediti prave izravne i neizravne štete za bh. gospodarstvo.  

Podsjetio da je krajem siječnja u Sarajevu održan sastanak izaslanstava BiH i Kosova na stručnoj razini na kojem se razgovaralo o odluci Kosova o uvođenju pristojbi od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine.

''Ukoliko se nešto želi riješiti mora se sjesti i razgovarati i mi smo tada razmijenili informacije i stajališta dviju strana da najprije vidimo šta je točno, a što nije, s obzirom na to da različite informacije saznajemo iz medija, kao što je slučaj i s jučerašnjom izjavom premijera Kosova Ramusha Haradinaja'', naveo je Salić.

Naime, kako su prenijeli srbijanski mediji, Haradinaj je izjavio ''da mu nitko više ne traži da ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH''.

Salić je podsjetio da na siječanjskom sastanku nisu postigli dogovor, te da je ostalo na tome da će članovi izaslanstava ostati u kontaktu i dalje pokušavati riješiti problem.  

''Mi se čujemo i razmjenjujemo e-mailove, ali javnosti je poznato da je ovdje problem politika, a ne stručnost i tehničke stvari. Oni su tada iznijeli šta je njihov uvjet da bi taksu ukinuli, a to već prelazi u političku domenu i na nekim drugim organima i institucijama je da se to pokuša riješiti'', dodao je Salić.

Kopirati
Drag cursor here to close