Šarović

Izvoz mlijeka po EU standardima

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2016. u 12:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH istaknuo da nalaz inspekcije koji je došao u BiH prije nekoliko dana u suštini kaže da sustav za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju odgovara standardima Europske unije, „što je najvažnije“.

Ministar Šarović je to rekao odgovarajući na pitanje izaslanika Dragutina Rodića o tome kakav je nalaz Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane u vezi s kontroliranjem objekata za proizvodnju mlijeka, koje mljekare u RS-u i Federaciji BiH ispunjavaju uvjete za izvoz mlijeka i koje količine mlijeka se iz BiH izvoze u zemlje EU, a koje uvoze iz EU u BiH?

''Znači, sustav je za ovih praktično godinu dana još unaprijeđen. S tim da je Generalna direkcija iz Dablna dala dvije preporuke u odnosu na ovaj izvještaj. Utvrdili su da je slabo izvještavanje centralnog nadležnog organa od ostalih entitetskih nadležnih organa, odnosno još nedovoljno funkcioniranje vertikalnog lanca zapovijedanja. Problem je i u sustavu označavanja i kontrole životinja, odnosno problem u Agenciji za identifikaciju životinja gdje je neophodno izvršiti nulti popis stočnog fonda u BiH'', pojasnio je ministar Šarović.

On ističe da od mljekara u BiH koje imaju EU broj, u odnosu na prve četiri „već smo došli do 10 kompanija“.

''Ukupan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u 2016. godini bit će oko 65 milijuna KM, odnosno 57 tisuća tona, što je, rekao bih, značajan podatak. Ali većina ovog izvoza odnosi se na mlijeko, a manje na mliječne proizvode'', kazao je ministar Šarović.

Kada je u pitanju EU, u 2015. godini taj izvoz je bio samo u novčanom iznosu oko milijun KM, „doduše za ovaj kraći period“.

''Ove godine ćemo imati izvoz oko šest milijuna KM i više od tri i po tisuće tona mlijeka i mliječnih proizvoda. Ono što je važno, pozitivno i drugačije nego što je bilo do sada - izvoz sira, jogurta, prerađevina iznosi 75 posto ukupnog iznosa, što znači da kada je u pitanju EU sve više dobivamo na kvaliteti, ne izvozimo samo mlijeko nego i mliječne prerađevine'', naglasio je ministar Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close