ASYCUDA WORLD

Izrada nove aplikacije: Preuzimanje robe bez špeditera

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2017. u 15:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je sredinom veljače u rad trebao biti pušten novi modul informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji treba omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih osoba iz inozemstva, to se još nije dogodilo te su se brojni građani BiH, koji su na ovaj način naručivali robu, našli u problemima.

Testna faza

Od Uprave za neizravno oporezivanje BiH tražili smo odgovor na pitanje zbog čega ovaj problem još nije riješen i kada će biti, kada će građani moći preuzeti pošiljke bez angažiranja špeditera, piše Oslobođenje.

''Izrada novog modula carinske aplikacije ASYCUDA je završena, također su završene i izmjene i dopune zakonskih propisa koji reguliraju ovu oblast, one su u međuvremenu usklađene sa zakonodavstvom EU. Do kraja ovog tjedna se završava i testna faza nove aplikacije i nadamo se da će početkom sljedećeg radnog tjedna ona biti i službeno puštena u rad. Tada neće biti potrebe da se angažira špediter, već će, kao i do sada, nadležni poštanski ured podnositi usmenu prijavu za carinjenje, a obračun uvoznih dažbina vršit će se prema carinskoj tarifi BiH, a ne po jedinstvenoj carinskoj stopi kao do sada, kazali su iz Uprave.

Kako kažu, novi sistem će omogućiti efikasniju kontrolu i provjere, tako da će svi oni koji se nezakonito bave gospodarskom djelatnošću oglašavanja razne robe putem interneta i njene prodaje biti temeljito kontrolirani, a svi građani koji za svoje osobne potrebe naručuju robu putem interneta neće biti u potrebi za angažiranjem špeditera.

Oštećena roba

Žalili su se građani i na činjenicu da je moguće da pošiljka, kada dođe do njih, bude oštećena, a da je prošao rok za žalbu prodavaču, čime bi i oni bili oštećeni, te nisu znali tko će odgovarati u takvim situacijama.

''Ovo pitanje nije u našoj nadležnosti. Svi koji su robu naručili imali su mogućnost da je preuzmu angažiranjem špeditera, a ukoliko to nisu uradili i ako je roba oštećena, mi nemamo ništa s tim'', kazali su još iz UNO.

Podsjetimo, građani BiH početkom ove godine su umjesto naručene robe, na adresu dobivali obavijest da moraju angažirati špeditera kako bi im roba bila dostavljena na adresu, što do sada nije bio slučaj kada je u pitanju pošiljka vrijednosti do 50 KM. Iz UNO su obećali da će taj problem biti riješen od narednog tjedna, a nama ostaje da vidimo hoće li i biti tako.

Kopirati
Drag cursor here to close