Narušeni planovi

Mostar: Neizvjestan period pred iznajmljivačima stanova studentima

''Moje cimerice i ja nismo imale problema s gazdom. Rekao je da ako treba možemo krenuti tek od rujna s plaćanjem stana'', ističe studentica s Pravnog fakulteta.
Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2020. u 12:45 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su brojni studenti priželjkivali pad cijena najma stanova u Mostaru, mostarski stanodavci uglavnom su, uz par izuzetaka, zadržali iste cijene najma stanova.

Jednostavnim pretraživanjem na internetu može se dobiti okvirni dojam o cijenama stanova. Tako dvosoban stan preko puta kampusa Sveučilišta i dalje ima cijenu 600 KM za najam, dok je jednosoban stan smješten samo malo dalje od kampusa za 50 ili 100 KM jeftiniji, ali mogu se pronaći i oni od 400 KM. 

Pandemija poremetila planove

Stanovi u Student City-u mogu se iznajmiti i za do 350-400 KM što je iznenađujuća cijena, obzirom da su ovi apartmani u kolovozu i rujnu znali biti još skuplji.

''I mi i studenti svjesni smo kakvo je vrijeme iza nas, zato mi se činilo logično da ostavim istu cijenu stana kao i prije. Mislim da nema smisla povećavati 'kiriju', a isto tako ne želim ju ni smanjivati obzirom da je u potražnja za stanom u šestom mjesecu povećana'', govori za Bljesak.info vlasnik stana u Mostaru koji je u trećem mjesecu ostao bez podstanara jer su se trojica momaka vratili svojim kućama u Bosnu, pa je sada opet u potražnji za novim podstanarima.

Naime, brojni studenti odjavili su stanove sredinom ožujka kako ne bi bili prisiljeni plaćati najamninu dok traje neizvjesno vrijeme. Ipak, dio stanodavaca kako ne bi ostao bez stanara oslobodio je studente mjesečnog plaćanja za vrijeme pandemije.

''Moje cimerice i ja nismo imale problema s gazdom. Rekao je da ako treba možemo krenuti tek od rujna s plaćanjem stana. Također, znam prijatelje koji su morali platiti svaki mjesec pola dogovorene kirije'', ističe studentica s Pravnog fakulteta. 

U razgovoru s nekoliko vlasnika stanova u Mostaru, saznajemo kako su pojedinci čiji su stanovi trenutno slobodni ipak odlučili sniziti cijenu stana kako bi bili konkurentni u odnosu na druge iznajmljivače obzirom da je akademska godina pri kraju, te studenti prije ljetne pauze uzimaju stanove još do srpnja. Nije riječ o velikim sniženjima, već za, u prosjeku, od 50 do 70 KM nižim cijenama. 

Svi vlasnici navode kako su otvoreni za dogovor sa studentima kako bi im ''besplatno'' sačuvali stanove i za sljedeću akademsku godinu, pod uvjetnom dobrog ponašanja.

Pouzdanost

Ipak, pojedini studenti strahuju kako će snižene cijene zbog pandemije porasti nakon ljeta. 

''Trenutno sam u potražnji za stanom za mjesec lipanj, no iznajmljivači mi uglavnom ne znaju odgovoriti na pitanje hoće li dizati cijenu najamnine od trenutne ako se zadržim kod njih i sljedeću godinu. Ne znam kome da vjerujem'', govori studentica s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti. 

Pedesetak studenata vratilo se već i u Studenski centar Mostar, a od početka lipnja Uprava doma naglasila je kako očekuje povratak ostatka studenata. 

Prema neslužbenim brojkama na Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Džemal Bijedić stigne više od 20.000 studenata iz cijele BiH i Hrvatske. Iako je povratak studenata na Univerzitet najavljen od 8. lipanj, Sveučilište još uvijek funkcionira online, pa bi boravak broja studenata u Mostaru time ostao prepolovljen. Dakle, pred stanodavcima, ali i studentima je očito, neizvjestan period.

Kopirati
Drag cursor here to close