Vlada

Izmijenjen način raspodjele novca od igara na sreću

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2017. u 11:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH danas je izmijenila i dopunila Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Tako je dopunjena odredba člana 3. Uredbe, te utvrđeno da će posebnim kriterijima u tekstu javnog natječaja koje propisuje nadležno ministarstava biti predviđeno da će prilikom bodovanja i izrade rang-liste korisnika prednost imati projekti i programi koje su predložili korisnici sredstava koji su registrirani za obavljanje djelatnosti iz oblasti čije se financiranje predlaže raspisanim javnim natječajem.

Ova odredba je ugrađena na prijedlog federalnih ministarstava rada i socijalne politike i kulture i sporta.

Prilikom ocjene ispunjenosti općih kriterija za dodjelu sredstava, pored preporuka stručnjaka iz oblasti u kojoj je pripremljen program ili projekat za čije se financiranje aplicira, bit će uvažene i preporuke nadležne institucije.

Uvažavajući odredbe Zakona o krvi i krvnim sastojcima, ubuduće će programi i projekti iz oblasti organiziranja akcija dobrovoljnog darivanja krvi financirati Federalno ministarstvo zdravstva, za razliku od dosadašnjeg rješenja prema kojem je to radilo Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

S tim u vezi, propisano je povećanje obujma sredstava Federalnog ministarstva zdravstva s dosadašnjih 10 na 15 posto od ukupnog iznosa predviđenog za raspodjelu. Analogno tome, ukupan iznos sredstava kojima će raspolagati Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je sa 55 posto smanjen na 50 posto.

Propisana je obveza povrata dodijeljenih sredstava za udruženja građana i humanitarne organizacije koja u ostavljenom roku ne dostave izvještaj o utrošku sredstava ili se utvrdi da su dodijeljena sredstva utrošili suprotno propisanim kriterijima. Također je precizirano ovlaštenje ovih ministarstava da kod nadležnih sudskih organa poduzmu odgovarajuće mjere protiv udruženja koja ne vrate nenamjenski utrošena sredstava.

Kako bi bila onemogućena dosadašnja praksa, u Uredbu je dodano novo rješenje po kojem se potencijalni korisnik za sredstva može aplicirati samo u jednom federalnom ministarstvu, navela je Vlada Federacije nakon sjednice u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close