mostarski požari

Iz Komore Grada Mostara apeliraju da se pomogne vatrogascima

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2017. u 21:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzimajući u obzir činjenicu da su zadnjih nekoliko dana zabilježeni učestali požari u Gradu Mostaru i na njegovom širem području, a prave vrućine tek se očekuju, Upravni odbor Gospodarske komore Grada Mostara apelira na gradske vlasti da razmotre opciju formiranja jedne vatrogasne jedinice na području južne industrijske zone.

Jednako tako, sličnu opciju treba uzeti u obzir za sjeverno prigradsko područje.

"Nedavni požar u krugu jedne od članica Komore Grada Mostara pokazao je da bi bila nužna puno brža intervencija u području južne industrijske zone, kako ne bi nastajala veća materijalna šteta u slučaju izbijanja požara na privrednim objektima", navode iz Upravnog odbora Gospodarske komore Grada Mostara

Opremljenost vatrogasnih postrojbi također je diskutabilna, s obzirom da se požari uglavnom gase konvencionalnim načinom, tj. mlazom vode, što kod nekih materijala, primjerice plastičnih masa, ne samo da dugo traje, nego uglavnom nema ni stvarnog učinka. Štoviše, voda u dodiru sa zapaljenom plastičnom masom i drugim visoko zapaljivim materijama izaziva efekt naglih rasprskavanja goruće mase, čime se požar može proširiti na novo područje u njegovoj neposrednoj blizini.

Također su se i prilikom nedavnog gašenja požara na zapuštenom objektu bivšeg salona namještaja „Slavonija DI“, koji se nalazi u naseljenom području, očitovale neke slabosti vatrogastva.

"Smatramo da bi bolja organizacija, fleksibilniji raspored vatrogasnih punktova i bolja opremljenost vatrogasaca modernim pomagalima, kao što su ekološki prihvatljive pjene za gašenje, najmodernije mlaznice i suvremena osobna oprema za vatrogasce, umnogome grad i okolinu učinili sigurnijim od požara", kaže se u priopćenju Komore Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close