Kad zahladi

Ističe rok: Umirovljenici izlaze na ulice

Gospodarstvo / Flash | 28. 06. 2017. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S premijerom FBiH obavili smo razgovore o zahtijevima koje smo uputili Vladi, a ima ih sedam. Rečeno nam je da ni jedan od njih ne može biti riješen dok se ne donese novi Zakon o MIO. A, a zakon novi možemo očekivati, kako je premijer nama rekao, do Nove godine. Mi smo mu rekli da, ako je to tako mi u rujnu idemo u prosvjede'', rekao je za Dnevni avaz Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Otvoreno je priznao da pregovori s Vladom idu teško, s obzirom da nadležni ne mogu ispuniti većinu zahtijeva koji su pred njih postavljeni. Naime, umirovljenici iz Federacije BiH postavili su vlastima rok do 30. lipnja da se očituju hoće li mirovine do kolovoza biti povećane za 10 posto, a ukoliko se to ne dogodi, spremni su na razne vidove građanske neposlušnosti.

Najavili su i da će odmah u rujnu izaći na ulice i pokazati koliko su ogorčeni i nezadovoljni situacijom u kojoj se godinama nalaze.

Rapa navodi i da Vlada ima još devet dana da se očituje o tri ključna zahtijeva umirovljenika, ili ovu populaciju više nitko neće moći zaustaviti kada izađu na ulicu.

''Od Vlade očekujemo da se očituje o povećaju mirovine za 10 posto umirovljenicima koji su umirovljeni do 31. srpnja 1998. godine, ali potom i rastu primanja za sve ostale mirovine, kao i da umirovljenici budu oslobođeni od plaćanja poreza na doprinos, jer mirovine nisu oporezovane kao što su neke plaće. Vladi s sve izložili ali nismo dobili čvrsta uvjeravanja, jer su nam kazali da zakon nije donesen i da on ne mogu išta unčiniti. Rečeno je da će dva naša zahtijeva biti ugrađena u novi zakon, a da će se o povećanju mirovina pričati kada se zakon usvoji'', rekao je Rapa.

S toga je kazao da dok Vlada radi na donošenju novog zakona, u Savezu penzionera rade na pripremama prosvjeda.

''Ova godina je ključna za državu, posebno za umirovljenike za koje se bez obzira na teško stanje mora iznaći rješenje kako bi izašli iz ove teške pozicije u kojoj smo godinama. A, ako ne bude toga mi nećemo smao na prosvjede izaći u rujnu, nego ćemo i u listopadu... Prvi prosvjed bit će smao početak, ovaj put idemo do kraja. Nema više odstajanja. Nećemo stati. Naši zahtijeva moraju u potpunosti biti prihvaćena i realizitrani. Prvo ova tri, pa onda ostala četiri'', poručio je Rapa.

Kopirati
Drag cursor here to close