BiH

Investiranje u tržište obnovljivih izvora energije će donijeti ekonomsku profitabilnost

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2016. u 14:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) iz Bosne i Hercegovine stekao je status promatrača u organizaciji Association of Issuing Bodies (AIB), sa sjedištem u Bruxellesu, a koja regulira europski sustav certificiranja energije – EECS.

Uspostavljanje sistema garancija porijekla električne energije (eng. Guarantees of Origin – GO) iz obnovljivih izvora energije (OIE) je definiran kao jedan od strateških ciljeva, Planom rada Operatora za OIEiEK za 2016. godinu.

Nakon što je Operator za OIEiEK od strane AIB-a dobio pozitivan odgovor, po prvi puta će na poziv ove institucije, predstavnici Operatora OIEiEK prisustvovati ovogodišnjem sastanku, koji će se održati 3. i 4. ožujka, u Namuru u Belgiji.

''To će biti izuzetna prilika Operatoru za OIEiEK da kroz direktne kontakte, te kroz sudjelovanje u radnim grupama upozna dužnosnike AIB-a o svojim dosadašnjim i budućim aktivnostima iz oblasti OIEiEK, a posebno u oblasti garancija porijekla električne energije'', kazao je predstavnik Operatora za OIEiEK Almir Muhamedbegović koji je otputovao u Belgiju na sastanak s dužnosnicima AIB-a.

Federacija BiH i BiH zbog svog iznimno dobrog geografskog položaja i prirodnih resursa ima veliki potencijal za razvoj i eksploataciju električne energije nastale iz obnovljivih izvora, te svakako investiranje u ovaj oblik energije će u konačnici donijeti i ekonomsku profitabilnost.

To je prvi korak u stvaranju tržišnog ambijenta i otklanjanja eventualnih prepreka u procesu uspostave integracija garancije porijekla električne energije. Na ovaj način bi se električnom energijom iz obnovljivih izvora, proizvedenom u Federaciji Bosne i Hercegovine, moglo trgovati na prostoru cijele EU, a što je neophodan korak za jača investiranja u Obnovljive izvore energije na prostoru Federacije BiH, te iskorištenja alternativnih energetskih potencijala koje Bosna i Hercegovina u obilju posjeduje, priopćeno je iz Operatora za OIEiEK.

Kopirati
Drag cursor here to close