Beepster za Bljesak.info

Intervju sa super junakom Beepsterom: ''Vaša planeta pati, vrijeme je da djelujete!''

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2016. u 10:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planeta Zemlja pati, jer njeni stanovnici neodgovorno troše energiju što rezultira globalnim zagrijavanjem, poručuje Beepster, super junak koji nas je posjetio sa druge planete. Beepster ima jednostavnu misiju, educirati djecu, ali i odrasle, o nužnosti energetski efikasnog ponašanja.

Ovaj super junak nam poručuje da naš jedini dom može biti ljepši, čišći, zeleniji, samo vlastitim zalaganjem, provođenjem mjera energetske efikasnosti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, u čemu mogu učestvovati i oni najmlađi, koji su budućnost planete. Beepster je svojim primjerom pokazao djeci pet osnovnih škola Federacije BiH što znači energetski efikasno ponašanje.

Njegov kreativan i jedinstven pristup učenicima osnovnih škola privukao je i našu pozornost, te smo kroz razgovor s njim saznali na koji način možemo pomoći Zemlji u nastojanju da je učinimo boljim mjestom za život.

Bljesak.info: Ti dolaziš na Zemlju s daleke planete. Imaš za nas jednu važnu poruku?

Beepster: Došao sam sa daleke planete da vas upozorim da je vaš jedini dom, planeta Zemlja, u opasnosti! Dok siječete šume, gradite gradove, pravitetvornice, ne vodite računa o tome kako i koliko trošite energiju. Koncentracija ugljen dioksida je sve veća, dolazi do globalnog zagrijavanja, a Zemlja pati! Vaša planeta je predivna, ali je njeni stanovnici ponekad zanemaruju. Moramo joj pomoći!

Bljesak.info: Tvoja poruka je zaista zabrinjavajuća, postoji li rješenje za sprječavanje globalnog zatopljenja?

Beepster: U Federaciji BiH se već radi na tome putem projekta BEEP (Bosnia Efficiency Project), www.beep.ba. Cilj ovog veoma uspješnog projekta je značajna ušteda energije kroz obnovu javnih zgrada, pogotovo škola. I nije u pitanju samo značajna ušteda energije koja pozitivno utiče na zaštitu okoliša, već i ušteda finansijskih sredstava. Dakle, Zemlji možemo pomoći odmah! Najvažnije je da djelujemo putem mjera energetske efikasnosti koje je izuzetno lako naučiti i primjeniti. To mogu čak i oni najmlađi.

Bljesak.info: U tvoju misiju su uključena i djeca, kako ona mogu pomoći našoj planeti?

Beepster: Kreativnim putem, kroz igru, djeci sam pokazao koliko su gradovi zagađeni, koliko je štetna povišena emisija ugljen dioksida, ali im i objasnio da postoji rješenje u vidu energetski efikasnog ponašanja. Savjetovao sam ih da mogu promijeniti svoju okolinu, dovoljno je da kablove električnih aparata isključe iz utičnica, ne ostavljaju vodu da curi, da zasade po jedno drvo, da voze bicikl i koriste štedne sijalice. Takvim ponašanjem mogu promijeniti i svijet.

Bljesak.info: Djecu si upoznao sa svojim pametnim uređajima Beepomatom i termovizijskom kamerom?

Beepster: Beepomat je sprava koja educira najmlađe o tome kako da pametno i pravilno koriste elektronske aparate iz svakodnevnog života. Termovizijska kamera je još jedan zanimljiv uređaj koji pokazuje količinu bespotrebno potrošene energije iz uređaja koji se ne koriste, a uključeni su u izvor električne energije.

Bljesak.info: Kako su najmlađi doživjeli tvoj dolazak u njihove škole?

Beepster: Pored mojih uređaja Beepomata i termovizijske kamere, djeci je bila najzanimljivija činjenica da i sami svojim djelovanjem mogu postati mali junaci. Brzo su usvojili znanje da uz promjene svakodnevnih navika mogu biti korisni članovi zajednice i pomoći planeti Zemlji. Bio sam sretan kada su aktivno učestvovali u mojim radionicama i postavljali pitanja o pametnom korištenju energije.

Bljesak.info: Tvoja poruka nije upućena samo djeci, ona treba potaknuti i odrasle da razmišljaju o energetskoj efikasnosti?

Beepster: Nadam se da će i odrasli shvatiti da svojim individualnim djelovanjem i odgovornim ponašanjem mogu promijeniti svoju okolinu, te na taj način u budućnosti osigurati održiv i ekološki orijentiran razvoj planete Zemlje. Ja ću i dalje nastaviti pomagati svima koji žele pomoći Zemlji da se oporavi i da bude idealno mjesto za život svih njenih stanovnika. Moja misija se nastavlja!

Izuzetno nas je dojmila Beepsterova poruka i njegovo zalaganje za ljepšu planetu Zemlju. Do narednog susreta s njim pogledajte animirani film u kojem objašnjava koja su to energetski efikasna ponašanja koja možete koristiti sa ciljem očuvanja okoliša.

A kada izlazite iz prostorije sjetite se da ugasite svjetlo, ne zaboravite da štedite vodu, isključite punjače iz struje, smanjite grijanje u svojim domovima za samo dva stupnja. Okupite svoje članove obitelji i svi posadite po jedno drvo. Prenesite ove jednostavne savjete prijateljima, poznanicima, kolegama.

Zajedničkim snagama pomozite Zemlji da postane bolji i zdraviji dom.

Kopirati
Drag cursor here to close