Analiza pokazala

Inspekcija pokrenula hitne mjere: Vodovodu naloženo da isključi vodu

''Uočeni su određeni nedostaci što se tiče mikrobiologije, te smo nakon dobivanja rezultata analize poduzeli hitne mjere prema kojima smo Vodovodu Mostar naložili da u roku od jednog dana isključe vodu''
Gospodarstvo / Flash | 23. 07. 2018. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati analize vode u mostarskim naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani pokazali su kako voda nije higijenski ispravna, te je Sanitarna inspekcija Grada Mostara poduzela hitne mjere po kojima, kako je potvrđeno za Bljesak.info, Vodovod Mostar treba isključiti vodu u ovim naseljima.

''Uočeni su određeni nedostaci što se tiče mikrobiologije, te smo nakon dobivanja rezultata analize poduzeli hitne mjere prema kojima smo Vodovodu Mostar naložili da u roku od jednog dana isključe vodu'', rekla je za Bljesak.info Kemija Srko, inspektorica Općinske inspekcije Grada Mostara.


Srko nije željela komentirati detalje analize, te ranije navode o postojanju određenih fekalnih bakterija kao i bakterije Escherichia coli, te je istaknula kako će Vodovod osigurati pitku vodu, dok se cijela ova situacija ne riješi.

''Vodovod Mostar, prema rješenju koje je naložila Općinska inspekcija, treba mještanima osigurati cisterne s ispravnom vodom sve dok se ne riješi ova situacija. Mi ćemo sa županijskim Zavodom za zdravstvenu zaštitu i sa Vodovodom Mostar ponovno uzeti uzorke sa svih točaka s kojih se vrši opskrba te ćemo uraditi i dodatne analize u Sarajevu'', rekla je Srko i dodala kako bi rezultati trebali biti gotovi do kraja ovog tjedna.

Podsjećamo, rezultati analize su, kako je i ranije potvrđeno portalu Bljesak.info, pokazali kako voda u naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani nije ispravna, odnosno da nije za piće, no do detaljne analize, unatoč svakodnevnim pozivima novinara i mještana ovih naselja, nismo ranije mogli doći.

''Dijete su mi uputili na infektivno u bolnicu 'dr. Safet Mujić' jer već 15 dana povraća. Idem danima od Vodovoda, Zavoda za javno zdravstvo do Općinskih inspekcija u potrazi za rezultatima analize, no nitko neće da nam kaže kakvi su rezultati. Izgleda da se uključila i Federalna inspekcija u cijeli slučaj, stanje je ozbiljno'', rekao je ranije jedan od mještana mostarskog naselja Podgorani, koji je bezuspješno, baš kao i novinari portala Bljesak.info, pokušavao doći do rezultata analize o ispravnosti vode, koja je prije desetak dana rađena u ovom naselju.

Foto: Bljesak.info / Podgorani

Njegovi susjedi, supružnici iz Podgorana, rekli su nam, kako im ''dijete već danima ima osip na leđima'', slični slučajevi su se pojavili i kod susjeda, te više ne znaju što da rade.

''U Vodovodu kao ni u Zavodu za javno zdravstvo nismo uspjeli doći do rezultata analize koju su radili prošli tjedan, kao da nešto kriju'', rekao je ranije zabrinuto mještanin Podgorana i dodao kako su mu samo kratko savjetovali da 'ne kupa djecu u takvoj vodi'.

Mještani su također, u potrazi za rezultatima, samoinicijativno odlučili angažirati privatnu kliniku iz Sarajeva, čiji su zaposlenici u ponedjeljak, 23. srpnja, uzeli uzorke vode te bi i oni do kraja tjedna trebali imati rezultate analize.

''Službeno nam nitko ništa nije htio reći, a analizu su navodno radili još jednom jer im se rezultati ranije analize 'nisu svidjeli'. Ja sam angažirao privatnu kliniku iz Sarajeva, ljudi su danas došli i uzeli uzorke te ćemo onda vidjeti o čemu se radi, i što to oni kriju'', govori mještanin Podgorana i dodaje kako ćemo 'sigurno prije dobiti rezultate analize koje rade mještani nego vlast'.

Kopirati
Drag cursor here to close