Nelegalno se uklanja

Inspekcija je ozbiljna: Odzvonilo mostarskim terasama

Nelegalno postavljenje prepreke i terase na javnim površinama, uklonit će se do kraja ovog mjeseca.
Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2021. u 15:01 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prepreke i terase na javnim površinama o koje su godinama Mostarci zapinjali trebale bi se ukloniti tijekom ovog mjeseca, rečeno je za Bljesak.info i Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Kako je rekla Jesenka Mahinić šefica Službe inspektori su već odavno u akciji te provode redovite nadzore nad javnim površinama u Gradu Mostaru u cilju identifikacije svih vrsta nelegalno postavljenih prepreka.

Dva objekta nikako ne mogu računati na dozvolu

Podsjetimo, ranije smo pisali da su gradu dva objekta koja ne mogu dobiti odobrenje za zauzimanje javne površine, koji u svojoj naravi predstavlja parking, a to su Caffe bar Hemingway u Zagrebačkoj ulici i Pub Špago u Zaliku.

''Činjenično, odlukom o privremenom zauzimanju javnih površina propisano je na kojim se  površinama ne može dati odobrenje za privremeno zauzimanje javnih površina, između ostalog ne može se dati odobrenje za parking prostore, odnosno uređena parking mjesta. Tu se može dozvoliti postavljanje bilo kakvih predmeta, pa tako i ugostiteljske opreme kakva je predmet nadzora naših inspektora bio Caffe bar Hemingway i Pub Špago'', kaže Mahinić.

Po njezinim riječima, postupak je završen za Pub Špago: inspektor je donio zaključak, no budući je trenutno na bolovanju, točne informacije o datumu izvršenja moći će se znati početkom idućeg tjedna.

No, za obje lokacije vrijedi isto pravilo.

Krajnji rok

''Za Caffe bar Hemingway u Zagrebačkoj ulici inspektorica je donijela rješenje kojim se nalaže uklanjanje sve opreme kojom se zauzimaju parking mjesta, a radi se o sedam parking mjesta i to njeno rješenje izvršno je 10. svibnja. To znači da se može izaći u kontrolni inspekcijski nadzor da se provjeri je li stranka, subjekt nadzora, postupila po dispozitivu iz rješenja inspektora; u konkretnom slučaju je li uklonila stolove s javne površine koja ne može biti zauzeta'', kaže Mahinić.

To znači da je ponedjeljak, odnosno 10. svibanj, krajnji rok da se uklone stolovi s javne površine koja ne može biti zauzeta, ako vlasnik objekta u međuvremenu ne pribavi neko odobrenje.

''Odobrenjem će se vidjeti što je odobreno da se može postaviti na javnoj površini. Odobrenja izdaje Odjel za urbanizam i građenje, konkretno služba za građevinske propise. Ako će nadležni odjelu za urbanizam držati propisa, a morali bi, tada objekt nikako ne može dobiti odobrenje za zauzimanje javne površine koja je u naravi uređeni parking'', pojasnila je Mahinić.

Inspektorica će, kada bude u nadzoru, na licu mjesta pogledati dokument s kojim vlasnik objekta raspolaže, ako je pribavio dokument odnosno odobrenje nadležnog organa, na osnovu kojeg je zauzeo javnu površinu.

Žalba ne odlaže izvršenje

''Ako stoji, a jedino može stajati da se zauzima dio površine koji se u skladu s 'Odlukom o privremenom zauzimanju površina' može zauzeti, a ono se ne odobri, u onom dijelu gdje postavljena ugostiteljska oprema na uređeni gradski prostor, ona će se ukloniti prisilnim putem'', kaže, između ostalog, Mahinić.

Pojašnjava da kada su u pitanju postupci inspektora, vlasnik objekta, ne bude li imao odobrenje imat će rok da sve što se ne uklapa u grafički prilog koji stoji uz svako rješenje - gdje se jasno i očigledno vidi što i na koji način se može zauzeti.

Osoba ima pravo žalbe, ali žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Inspekcijski odjel ne zna kako će Odjel za urbanizam to riješiti, vjerujući kako će zaposlenici urbanizma postupiti u skladu sa strukom etikom i propisom.

Također, do kraja svibnja, trebale bi biti uklonjene i sve prepreke kao što su stupići, čunjevi, kocke…; koje su samoinicijativno stavljali građani, da bi spriječili najčešće parkiranje vozila ispred objekata ili stambenih zgrada.

''Otišlo se na teren, detektirala su se mjesta gdje se prepreke nalaze i sada se ide na pojedinačna rješenja koja sadrže veći broj ulica, koja se nalaze na gradskim područjima koja će se pokriti rješenjima. Ako građani ne sklone, a nitko od građana  nije sklonio postavljene prepreke, niti tko ima odobrenje za postavljanje, onda se ide na prinudno uklanjanje odnosno prema JP Komunalno koje će zajedno s inspektorima uklanjati nezakonito postavljenje prepreke na površine'', kaže Mahinić.

Detekcija automobila

Pošto se radi o ''nn osobama'', potrebno je da se provede zakonska procedura, nakon koje može uslijediti uklanjanje nelegalno postavljenih prepreka, što će kako je pojasnila biti krajem svibnja.

Također, u tijeku je i detekcija automobila koji su u stanju visoke oštećenosti ili neregistrirani, a zauzimaju javne površine i parkinge.

''Građani su ovdje jako pomogli, javljaju se šalju lokacije i fotografije, a ovakvi automobili se nalaze u gotovo svakom dvorištu'', kazala je Mahinić.

Kopirati
Drag cursor here to close