Strani proizvodi

Inicijativa ''Kupujmo domaće'' izgubila svaki smisao

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2013. u 08:34 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinski robni deficit Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca 2013. godine je prema podacima Agencije za statistiku BiH iznosio 1.981 milijardu KM.

Ovaj podatak upućuje na nastavak negativnog trenda enormne neusklađenosti između uvoza i izvoza BiH koji traje od završetka rata do danas.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2012. godini u BiH uvezeno je bezalkoholnih pića u vrijednosti od oko 135,4 milijuna KM, od čega se na vodu odnosi oko 127 milijuna.

''Netko je morao kupiti tu inozemnu vodu. Jer da na tržištu nema dovoljnog broja kupaca strani brendovi vode ne bi nalazili svoje mjesto na policama u tolikoj mjeri, što je slučaj i sa svim drugim proizvodima u maloprodaji'', navodi u priopćenju za javnost stručnjak za strateško komuniciranje Media Content Managemeta Adis Hasaković.

Ističe da je inicijativa ''Kupujmo domaće'' onako kako je pokrenuta početkom 2000-tih godina, i kako je provođena do sada, izgubila svaki smisao i doživjela potpuni krah.

''Zbog čega nemamo sveobuhvatan program izlaska iz krize i rješavanja problema vanjskotrgovinskog deficita koji nas godinama opterećuje, zašto se ne aktiviraju makroekonomske mjere kojima bi se utjecalo na zaustavljanje ekonomskog kolapsa?'', pita Hasaković.

Postavlja i pitanje zašto oni koji vode ovu zemlju ne pitaju gospodarstvenike i građane, potrošače, kako bi oni riješili probleme sa kojima se naša ekonomija susreće.

Smatra da je došlo vrijeme da se država u potpunosti uključi u rješenje ovog problema, a da politika pod hitno pronađe mjesta i vremena za konsenzus za ovo pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close