Pitanje je sad

INFOGRAFIKA | Kako potrošiti sedam milijardi KM

Gospodarstvo / Flash | 30. 12. 2015. u 10:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U protekle četiri i pol godine institucije u BiH su potrošile skoro sedam milijardi KM za nabavku roba, usluga i radova. Skoro trećina novca je potrošena kroz javne nabavke u elektroprivrednim poduzećima, termoelektranama i rudnicima, kao i ostalim ppduzećima elektroenergetskog sektora.

Veći dio novca je otišao na rudarsku mehanizaciju, gorivo i električnu energiju, ali dio novca je otišao i na alkohol, suhomesnati i slatki program.

Ovi su podaci preuzeti iz Službenih novina BiH u kojima se objavljuje većina javnih nabavki provedenih otvorenim i pregovaračkim postupkom s objavom podataka, ali objavljivanje nabavki provedenih primjerice konkurentskim zahtjevom ili izravnim sporazumom nije obvezno. Podatke su obradili novinari Centra za istraživačko novinarstvo i objavili ih u lako pretraživoj bazi podataka.

Najviše novca – nešto preko milijardu KM – potrošila je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim zavisnim društvima – rudnicima i termoelektranama. Elektroprivreda Republike Srpske, zajedno sa svojim rudnicima i termoelektranama, potrošila je malo manje od 733 milijuna KM. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne je u pomenutom razdoblju potrošila 425,5 milijuna KM, kupujući između ostalog električnu energiju, budući da ovo poduzeće nema dovoljno vlastite proizvodnje.

U četiri i pol godine sklopljeno je preko 7.000 ugovora, a najviše poslova dobile su firme: Elnos BL i Nestro Petrol iz Banja Luke, Treasure iz Zenice i Termoelektro iz Brčkog. S druge strane, neka poduzeća su imala manji broj ugovora, ali su bila vrednija s obzirom na postignutu cijenu, kao što je slučaj s Rudnapom iz Banja Luke. Ova firma je na osnovu dva ugovora ostvarila prihod od 212,2 milijuna KM, poslujući s Elektroprivredom HZHB.

Najviše novca u energetskom sektoru dobile su firme iz Sarajeva i Banja Luke. Potom slijede gradovi u kojima su ili čijoj okolini se nalaze energetska postrojenja i rudnici: Mostar, Zenica, Tuzla, Bijeljina, Gacko, Lukavac.

Analiza prikupljenih podataka pokazuje da javna elektroenergetska poduzeća puno više novca kroz javne nabavke troše u izbornim godinama. Tako je, recimo, 2012. godine, kada su održani lokalni izbori, potrošeno 640,8 milijuna maraka, a naredne godine 388,8 milijuna KM. Godinu poslije, kada su održani opći izbori, potrošeno je 524,3 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close