Nagodba

INA-MOL odustao od arbitraže u slučaju Energopetrol

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2016. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konzorcij INA-MOL odustao je od arbitraže u sporu s vladom Federacije Bosne i Hercegovine vezanom za preuzimanje vlasništva nad Energopetrolom vrijednom više od 30 milijuna eura i spreman je sklopiti izvansudsku nagodbu, objavio jeDnevni avaz pozivajući se na izvore iz entitetske vlade.

Suvad Osmanagić, savjetnik federalnog premijera i čelni čovjek radne skupine koja je u ime vlade FBiH pregovarala s INA-MOL-om izjavio je kako je dogovor o odustajanju od arbitraže i izvansudskoj nagodbi postignut prije desetak dana, a konačni sporazum o tome trebao bi biti potpisan u lipnju, prenijela je Hina.

"Ovo je bilo veliko opterećenje za vladu no srećom sve se dobro završilo", izjavio je Osmanagić.

Konzorcij INA-MOL kupio je većinski vlasnički udio u Energopetrolu od 67 posto od vlade Federacije BiH 2006. godine, a problem se pojavio kada su uslijedile tužbe zaposlenika te tvrtke zbog plaća i doprinosa koji im nisu isplaćeni u vrijeme kada je Energopetrol bio u državnom vlasništvu.

Ispostavilo se kako je riječ o tužbama "teškim" čak 64 milijuna konvertibilnih maraka, što je iznos na koji u konzorciju INA-MOL nisu računali pri kupnji Energopetrola.

Ugovorom o privatizaciji Energopetrola bilo je precizirano kako će vlada FBiH na sebe preuzeti izmirenje do tada nastalih dugovanja tvrtke, koja su procijenjena na iznos od 20 milijuna KM.

Zbog nastalog spora konzorcij INA-MOL je 2013. godine pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu uz zahtjev da ranija dugovanja zaposlenicima Energopetrola isplati vlada FBiH.

Osmanagić je kazao kako je dogovor o odustajanju od međunarodne arbitraže postignut nakon što su iz federalne vlade konzorciju dostavili dokumentaciju koja dokazuje da ne postoji osnova za isplatu tražene odštete.

"Sada čekamo da nam pismeno pošalju sve detalje u vezi s odustajanjem, a ponudili su nam izvansudsku nagodbu", kazao je Osmanagić, no nije pojasnio na što se zapravo odnosi izvansudska nagodba i koji bi bio njezin sadržaj.

Kopirati
Drag cursor here to close