Potrošači zadovoljni

Ima i toga: Plaćaju da trošite struju

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2016. u 10:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je ovog vikenda postigla nevjerojatan vrhunac u prikupljenoj količini obnovljive energije – zbog čega su cijene struje pale čak u negativne brojeve te se potrošačima čak i plaća da troše struju, piše Daily Mail.

U jednome je trenutku sunčano i vjetrovito vrijeme preko solarnih ploča i vjetrenih turbina pribavljalo 87 posto potrošene električne energije.

Njemačka je jedna od nekolicine vodećih europskih zemalja koje se sve više oslanjaju na čistu energiju dok istovremeno rade na potpunom odbacivanju korištenja fosilnih goriva.

Prošle su godine izvori obnovljive energije sudjelovali sa 33 posto u ukupnoj potrošnji Njemačke.

''Svake godine imamo veći udio obnovljive energije'', rekao je glasnogovornik njemačkog think tanka Agora Energiewende. 'Energetski se sustav' dosta dobro prilagodio tome. Ovaj dan pokazuje kako sustav s velikim količinama obnovljive energije radi sasvim dobro.''

Kako se proizvodnja energije u elektranama na ugljen i nuklearni pogon ne može tako brzo prekinuti, prisiljeni su i dalje prodavati struju elektromreži pa makar imali i gubitke – što u biti znači da omogućuju industrijskim potrošačima da zarađuju novac trošeći struju. Njemačka cilja na potpuni prelazak na obnovljivu energiju do 2050., pokazuje nacrt najnovijeg dokumenta. U slijedećih par mjeseci njemačka bi vlada trebala obznaniti kako namjerava u potpunosti napustiti fosilna goriva i smanjiti emisije CO2 za 95 posto. Nacrt dokumenta, kojeg još moraju potvrditi razna ministarstva, kaže kako bi se emisije CO2 iz energetskog sektora do 2030. trebale prepoloviti u odnosu na emisije iz 2014. Ugljen je još uvijek izvor oko 40 posto električne energije stvorene u Njemačkoj, i smatra se važnim dijelom stabilne opskrbe s obzirom da Njemačka napušta nuklearne elektrane i sve ih više zamjenjuje obnovljivim izvorima.

Dokument poziva na brži rast obnovljivih izvora nego što je to trenutno predviđeno i kaže kako bi se trebala povećati podrška solarnoj energiji. Ukupna količina električne energije bi do 2030. trebala pokrivati 75 posto potrošnje.

Njemačka će vlada zatražiti i stroži sustav trgovanja emisijama u Europi, te razmatra do li bi dodatni porezi na gorivo, loživo ulje i plin povećali zahtjev za zelenim tehnologijama.

Kopirati
Drag cursor here to close