Strahuju

I to je BiH: Učenicima krov visi nad glavom

Problem prokišnjavanja i urušavanja krovišta bihaćke Umjetničke škole prisutan je godinama.
Gospodarstvo / Flash | 17. 10. 2018. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od bihaćkih građevina, koja svojom arhitektonskom izvedbom svjedoči o prošlosti grada na Uni, doslovno je ruševina. Posebno je kritičan krov, koji prokišnjava godinama, ali sada postoji opasnost i od njegovog urušavanja - ispod krova, na posljednjem katu, smještena je Umjetnička škola, koju pohađa 100-njak učenika i 30-ak nastavnika, pa njihov svaki dolazak u školu ustvari je po život, piše Federalna.ba.

Problem prokišnjavanja i urušavanja krovišta bihaćke Umjetničke škole prisutan je godinama. Roditelji, nastavnici, profesori upozoravaju vlasti na to, ali se dolaskom ljepših dana problem se stavi pod tepih.

Zaključkom Vlade naloženo da se učenici privremeno izmjeste na drugi sprat, gdje je sada smješten Muzej USK-a. Muzej, uposlenici i bitni povijesni spisi bi bili smješteni na prvom katu. U telefonskom razgovoru, ministar obrazovanja USK-a Sanel Kabiljagić nam kaže da se direktor Muzeja nije povinovao odluci, pa će danas dobiti i naređenje o izmještanju.

Za sada je osigurano 16 hiljada maraka za obnovu krovišta s federalnog, a očekuje se pomoć i s državnog nivoa vlasti. U Ministarstvu obrazovanja USK-a kažu da će insistirati da se u proračunu za narednu godinu uvrsti obnova Umjetničke škole. I iz bihaćke gradske uprave poručuju - sudjelovat će u obnovi. Ali, vrijeme je da se poduzmu konkretni koraci i realiziraju davno dana obećanja.

Kopirati
Drag cursor here to close