Različite kvalitete

I Slovenija protiv dvostrukih standarda kvalitete na europskom tržištu

Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2017. u 14:58 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija se pridružila inicijativi da se ispitaju sumnje kako neki proizvođači pod istom markom plasiraju proizvode različite kvalitete, ovisno o tome za koje ga tržište pripremaju, nakon što su ih na zadnjem sastanku europskih ministara poljoprivrede iznijeli predstavnici Češke, Slovačke i Mađarske, poslije primjedaba potrošača u svojim državama.

"Mi smo podržali njihovo izvješće da potrošači primjećuju neskladnost proizvoda u pogledu kakvoće, a ni Slovenija ne pristaje na to da imamo dvije europske kvalitete - jednu za zapadnu, a drugu za istočnu Europu", kazao je za mariborski dnevni list "Večer" Dejan Židan, ministar poljoprivrede i potpredsjednik u vladi Mire Cerara, prenosi Hina.

Prema njegovim je riječima najbolje da se protiv netransparentnosti i nepoštenih trgovačkih praksi u Europi nastupa zajedno, na razini EU-a, no ako to ne bi uspjelo, Slovenija bi se pridružila zemljama koje provode ispitivanje sadržaja takvih sumnjivih proizvoda, kako bi se kakvoća za sve članice uskladila.

Među primjerima različitih standarda kakvoće za "zapadno" i "istočno" europsko tržište nekad se navode pojedini deterdženti za pranje rublja, ali i prehrambeni proizvodi poput namaza Nutella, pa je oko njegove kvalitete s kolegama u Češkoj već kontaktirala najveća slovenska udruga za zaštitu potrošača.

Mnogi Slovenci vjeruju da je Nutellu bolje kupiti u Italiji nego u Sloveniji, ali naše ispitivanje nije pokazalo velike razlike između talijanske Nutelle i one koja se prodaje u drugim državama, kazala je direktorica Saveza potrošača Slovenije (ZPS) Slovenije Breda Kutin.

Utvrdili smo da je u njemačkoj Nutelli bilo nešto više kakaoa, no ostali su sastojci bili identični kao u talijanskoj, kazala je za Slovensku televiziju.

Po njenim riječima, ni marka proizvoda ni cijena nisu pravo mjerilo kvalitete te proizvodi istog proizvođača i naziva mogu imati širok raspon kvalitete i cijene.

Ipak, zbog i dalje prisutnih primjedaba proizvođača, ona pristaje da se sumnje u netransparentne i nepoštene trgovačke i proizvođačke prakse, kad je riječ o produktima istog naziva, dodatno ispitaju, ali bi u tom slučaju po njenom mišljenju troškove tih analiza morala snositi država, a ne skromno financirana društva za zaštitu potrošača.

Direktor slovenske uprave za sigurnost hrane Janez Posedi izjavio je pak za "Večer" da bi isti proizvod iste robne marke trebao biti sasvim jednake kakvoće na jedinstvenom europskom tržištu i ne prihvaća izgovor da se hrana prilagođava ukusu svake pojedine države.

Događa se da proizvod iste robne marke ima različitu hranjivu vrijednost, senzoričke osobine - okus, miris i teksturu, a u tom slučaju možemo govoriti o nepoštenoj praksi proizvođača i trgovaca, odnosno o obmanjivanju potrošača, kazao je Posedi.

Kopirati
Drag cursor here to close