Usvajanje dokumenata?

I ''nebriga za okoliš'' mogla bi zaustaviti proces europskih integracija BiH

Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2016. u 14:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Bosna i Hercegovina uskoro ne usvoji strateške dokumente u oblasti okoliša proces europskih integracija u toj oblasti bit će u zastoju, a BiH neće moći povući sredstva iz pretpristupne pomoći IPA II programa.

Rečeno je to danas na skupu tijekom prezentacije rezultata Inicijative za usvajanje Strategije usklađivanja propisa s pravnom stečevinom Europske unije u oblasti zaštite okoliša za BiH i akcijskih planova za provođenje ove strategije u entitetima i Brčko Distriktu.

Prezentacija je upriličena tijekom završnog događaja projekta koji financira Europska unija nazvanog "Podrška SECO grupi za okoliš, energiju i transport u BiH u lobiranju za donošenje strateških okolišnih dokumenata u BiH".

Kako je kazala izvršna direktorica Udruženja "Aarhus centar u BiH", koje implementira projekt, Sabina Jukan ukoliko ovi dokumenti uskoro ne budu usvojeni, postoji mogućnost da oni postanu neupotrebljivi, a novac za njih osigurala je EU.

Govoreći o rezultatima tromjesečne kampanje koja je ovim povodom organizirana u bh. gradovima istaknula je da je podijeljeno više od 5.000 letaka putem kojih su građani upoznati o postajanju ovih dokumenata, ali donositelji odluka nisu ih razmatrali već godinu i pol dana.

Prikupljeno je i 81 pismo podrške različitih institucija, organizacija civilnog društva, društava i firmi, a 3.148 građana potpisalo je peticiju, te je najavljeno da će pisma podrške i peticija biti proslijeđena Vijeću ministara, entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta.

''Na taj način želi se izvršiti pritisak na donositelje odluka da što prije ove dokumente stave na dnevni red'', naglasila je Jukan, dodajući da Europska unija također vrši pritisak na bh. vlasti iz ove oblasti jer je do sada uloženo oko 90 milijuna eura kroz prvu fazu IPA programa.

Suradnik na projektu profesor Slavko Bogdanović podsjetio da je projekt proizašao nakon što je BiH ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) preuzela obvezu da će se u cijeloj državi provesti proces aproksimacije sektora okoliša zahtjevima EU.

''Jedino je BiH subjekt međunarodnog prava, entiteti to nisu. No BiH nema nadležnosti za provođenje zbog ustavne strukture zemlje, ali država može tražiti pomoć entiteta u izvršavanju međunarodnih obveza'', pojasnio je Bogdanović.

Iznio je podatak da Europska unija trenutno ima oko 130 propisa koji se moraju ugraditi u domaće prave sustave, a potom ih je potrebno implementirati, ali do danas ništa nije usvojeno na što ovaj projekt i upozorava.

U implementaciju ovog projekta uključene su još i organizacije civilnog društva za uspostavljanje bh. sektorskog mehanizma u oblastima okoliša, transporta i energije u procesu EU integracija.

To su Centar za održivi razvoj Brčko Distrikt BiH, Centar za menadžment,razvoj i planiranje MDPi Doboj, Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo, Društvo za istraživanje i razvoj Tuzla, Eko Element Bugojno, Eko Most Mostar i LIR Evolucija Banja Luka.

Kopirati
Drag cursor here to close