Kvaliteta proizvoda

Hvatska želi kvalitetne proizvode kao u Njemačkoj

Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2016. u 13:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan i ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković u ponedjeljak su u Kući Europe u Zagrebu predstavile rezultate ankete koja je pokazala da velika većina hrvatskih građana smatra da su proizvodi namijenjeni hrvatskom tržištu slabije kvalitete od onih za tržišta zapadnih zemalja EU-a.

One su najavile istraživanje u kojem će se usporediti kvaliteta istovjetnih proizvoda s hrvatskog i njemačkog tržišta.

"Čak 82,6 posto građana Hrvatske smatra da su proizvodi namijenjeni istočnoeuropskom tržištu lošije kvalitete od onih namijenjenim trgovinama u zapadnim članicama EU", rekla je Biljana Borzan, hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta.

Kroz istraživanje odabrano je 27 proizvoda koji će biti testirani, poput Coca Cole i Pepsi Cole, Nestea hladnih čajeva, piva Heineken, preko tune Rio mare i Barilla tjesteinne, do sredstava za pranje i čišćenje kao što su Ariel, Silan i Domestos te sredstava za higijenu Nivea i Colgate paste za zube.

Veći dio odredili su građani anketom, a manji je određen uspoređujući proizvode iz češke studije i proizvode koji su se, prema ranijem HAH-ovom Nacionalnom istraživanju o prehrambenim navikama odrasle populacije (NIPNOP), pokazali kao najčešće konzumirani strani brandovi proizvoda u Hrvatskoj, kako bi se osigurao kontinuitet.

Borzan je kazala kako je cilj europarlamentaraca mijenjati zakone na način da se onemogući proizvođačima da pod istim imenom plasiraju različite proizvode u različitim državama.

"Iduća faza je kupnja tih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ovo istraživanje značajno će mi pomoći u mom radu u Europskom parlamentu. Naime, nedavno je i u Vijeću EU ova tema stavljena na dnevni red, i to tek nakon istraživanja parlamentarne kolegice Sehnalove. Jednakost svih građana EU ne smije biti samo na papiru", istaknula je Borzan.

Proizvodi s hrvatskog tržišta bit će uspoređivani i laboratorijski testirani s istovjetnim proizvodima s njemačkog tržišta.

"Ovo istraživanje ne treba shvatiti kao istraživanje usmjereno protiv industrije. Istraživanje percepcije potrošača pokazalo je da je skeptičnost nedvojbeno prisutna u velikoj mjeri. Čak više od 70 posto ispitanih smatra kako smo u očima velikih korporacija zapadne Europe građani drugog reda, upravo zbog sumnje u dvostruku kvalitetu prehrambenih proizvoda... To je zabrinjavajući postotak. Zato naglašavam kako ne želimo donositi zaključke naprečac, već samo utvrditi pravo stanje stvari. Možda potrošači budu i ugodno iznenađeni", istaknula je Gross-Bošković.

Kopirati
Drag cursor here to close