Poslovanje

Hrvatski poduzetnici najavljuju pregovore s bh vlastima

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2017. u 11:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub hrvatskih gospodarstvenika u Bosni i Hercegovini najavio je otvaranje dijaloga s mjerodavnim bh. institucijama, a kao prvo pitanje navode prekasno informiranje gospodarskih subjekata o donošenju novih propisa pri čemu su rokovi za prilagodbu i primjenu prekratki, što otežava robni promet i izaziva dodatne financijske troškove.

Na redovitoj sjednici Kluba razmatrane su aktivnosti u proteklom razdoblju te plan aktivnosti za naredni period. Predsjednik Kluba hrvatskih gospodarstvenika Milan Šarlija konstatirao je kako ova asocijacija ima vrlo dobar imidž u bh. javnosti te kako je potrebno dinamizirati rad Kluba rješavanjem konkretnih aktualnih problema u poslovanju.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio podržao je dosadašnje aktivnosti Kluba te se založio za veći angažman tvrtki u međusobnoj razmjeni informacija. Također je informirao članove Kluba hrvatskih gospodarstvenika o aktivnostima Veleposlanstva u proteklom razdoblju na području otklanjanja poteškoća u gospodarskom poslovanju.

Govoreći o značaju hrvatskih investicija u bh. gospodarstvo, veleposlanik Del Vechio je rekao kako je Republika Hrvatska u 2016. godini ponovno izbila na prvo mjesto po visini izravnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, iznijevši podatak da je u toj godini uloženo 161 milijun eura. Time su hrvatski investitori zadržali značajno mjesto u bh. gospodarstvu, odnosno u visokom postotku doprinose ukupnom BDP-u BiH i zaposlenosti bh. radnika.

Na sastanku je bilo riječi o trenutnoj situaciji i poslovanju Agrokorovih tvrtki kćeri u Bosni i Hercegovini te je istaknuto kako ove kompanije posluju bez većih problema i da, prema raspoloživim podacima, redovito izmiruju sve obveze prema državi. Direktor tvrtke Konzum d.d. BiH Tomislav Bagić upoznao je prisutne s planom restrukturiranja ove tvrtke koji bi trebao biti realiziran u naredna dva mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close