Postignut dogovor

Hrvatski državljani od 1. lipnja mogu slobodno raditi i u Švicarskoj

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2016. u 07:11 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska je postigla dogovor s Europskom unijom prema kojem će i hrvatski državljani moći slobodno raditi u toj državi.

Time je riješen spor koji je nastao nakon što je ta zemlja objavila da će za hrvatske građane vrijediti restrikcije za rad u Švicarskoj, bez obzira na naše članstvo u Uniji, prenosi enovosti.eu.

Švicarska je vlada popustila i objavila da će hrvatske građane ipak tretirati kao i sve ostale građane EU-a, a pravila vrijede od 1. lipnja, vijesti.hrt.hr.

Profesor Davor Pavuna koji već dugi niz godina živi u Švicarskoj vjeruje kako u ovom trenutku u Švicarsku neće pohrliti veći broj Hrvata, budući da je na vratima turistička sezona.

“Ne zaboravimo da se u Hrvatskoj puno manje radi. U Švicarskoj je glavna mantra zemlje red, rad i disciplina – radi se 44 sati tjedno i sve je jako regulirano. To je zemlja koja našem mediteranskom temperamentu, a i ostacima boljševizma nije ugodna jer je vrlo tvrda. Tko se uspije uklopiti u sustav, njemu je ugodno.

Od 100.000 Hrvata koji su u Švicarskoj, vrlo su prosperitetni. Naši stvarno imaju mjesta od pomoćnika na žičarama ili u turizmu do sveučilišnih profesora gdje imamo najjaču inozemnu akademsku zajednicu”, prepričava Pavuna.

Kopirati
Drag cursor here to close