Pokretanje gospodarstva

Hrvatska uskoro otvara granice za autoturiste, pa i terase kafića, kod frizera bi se išlo s maskom

Predlaže se otvaranje i kafića i restorana, no za početak isključivo onih koji imaju terase te koji mogu osigurati dovoljnu distancu između stolova i gostiju.
Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Većina epidemioloških mjera istječe u nedjelju u ponoć i sigurno ćemo većinu tih mjera produljiti. No, mi se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja pojedinih mjera", poručio je u petak šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović.

Ponovio je kako je premijer Andrej Plenković tražio od svih ministara da pripreme pregled gospodarskih aktivnosti za pokretanje ekonomije, nakon čega će epidemiolozi dati preporuke kako organizirati poštivanje mjera.

Idući tjedan, dakle, Vlada RH će raspravljati o predloženim mjerama za otključavanje hrvatskoga gospodarstva nakon što su već gotovo mjesec dana na snazi restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Najiščekivanije mjere relaksacije zasigurno su one iz turizma, posebno s obzirom na pritisak nekih hrvatskih stranih emitivnih tržišta koja bi ove godine rado ljetovala na Jadranu. U tom smislu, doznajemo kako se za početak, zbog domaćih gostiju, predlaže otvaranje međugradskog prometa, a potom i granica prema hrtvatskim autodestinacijama s kojih bi ove godine, u slučaju dobre epidemiološke slike, mogli imati nešto posjetitelja.

"Pritom je važno da uvjeti prelaska granice budu što jednostavniji jer budu li ljudi morali čekati u kolonama i ispunjavati papire, to nije prikladno ni u zdravstvenom niti u turističkom smislu", kažu za Jutarnji list sugovornici.

Kad su u pitanju smještajni objekti, za početak se predlaže otvarati one koji su “najbliže prirodi” - prvenstveno kampove, i to za početak segment mobilnih kućica s vlastitim sanitarnim čvorovima kako ne bi dolazilo do prevelikog miješanja gostiju, a otvorene će biti i kuće za odmor te privatni iznajmljivači.

Predlaže se otvaranje i kafića i restorana, no za početak isključivo onih koji imaju terase te koji mogu osigurati dovoljnu distancu između stolova i gostiju.

Razmišlja se i otvaranju različitih obrta, poput frizerskih, kozmetičarskih, pedikerskih i salona za masažu, uz stroge mjere distanciranja, ograničavanje broja mušterija i uz nošenje maski. Primjerice, ako frizerski salon ima četiri stolca, vjerojatno će se omogućiti istodobni boravak dvije mušterije. Otvarat će se i različiti servisi, trgovine s tehnikom, urari, postolari – sve gdje nije prisutan fizički kontakt i gdje je mali protok ljudi. O otvaranju teretana i fitness centara još se ne razmišlja.

U sektoru kulture prijedlog će biti da se otvore knjižare, a u sustavu obrazovanja i znanosti kao jedna od prvih (p)opuštajućih mjera predlaže se otvaranje znanstvenih instituta i istraživačkih laboratorija koji bi u primjerenom obliku trebali početi raditi od kraja travnja.

Ministri sastavili popis

1. Javni prijevoz po nedjeljnom redu

Predlaže se otvaranje gradskog prijevoza i prigradske željeznice prema nedjeljnom voznom redu, katamaranski prijevoz za terete na relaciji Ancona - Zadar, avionski prijevoz unutar države i relaksiranje mjera prema otocima.

2. Otvaranje granica za automobile

Predlaže se otvaranje granica prema našim autodestinacijama iz kojih bi mogli doći gosti i turisti, a u Ministarstvu turizma smatraju da bi uvjeti prelaska granice trebali biti što jednostavniji, a ne da se čeka u dugim kolonama.

3. Kampovi prvi na redu za otvaranje

U resoru turizma predlaže se da se prvo krene s otvaranjem objekata koji su “najbliže prirodi” - kampovi, odnosno mobilne kućice s vlastitim sanitarnim čvorom, zatim privatni smještaj i kuće za odmor. Tu je i nautički turizam.

4. S radom počinju kafići s terasama

Predlaže se otvaranje i za kafiće i restorane, no za početak s radom bi počeli isključivo oni ugostiteljski objekti koji imaju terase te oni koji mogu osigurati dovoljnu fizičku distancu između stolova i prisutnih gostiju.

5. Frizeri će morati nositi maske

Ministarstvo gospodarstva ide i prema relaksiranju mjera za male obrte. Frizerski i drugi saloni mogli bi raditi uz poštivanje svih mjera distanciranja, uz pojačanu higijenu, ograničavanje broja mušterija te nošenje zaštitnih maski.

6. Nova pravila za obrte i autosalone

Razmišlja se i o otvaranju drugih trgovina, poput onih s tehnikom, urarskih i postolarskih radnji, različitih servisnih radnji, ali i autosalona gdje je manji dnevni protok mušterija. O fitness centrima i teretanama se još ne razmišlja.

7. Polaganje ispita na fakultetima

U sustavu obrazovanja prvo će se otvoriti znanstveni instituti i istraživački laboratoriji - od kraja travnja. Predlaže se da se završni i diplomski ispiti polažu u školama i na fakultetima, a državna matura polagat će se u lipnju.

8. Rješavanje problema stranaca

Predlaže se hitna izmjena akata za digitalizaciju sustava izdavanja dozvola, brži protok građevinskog materijala, otvaranje svih trgovina s građevinskim materijalom, rješavanje problema stranih radnika na gradilištima.

9. Prvo se u kulturi otvaraju knjižare

Ministarstvo kulture predložit će otvaranje knjižara u dogovoru s knjižarima, a kažu da su u kontaktu i s drugim dionicima u kulturi kako bi predložili ono što je realno i što se može realizirati u situaciji produljenih ograničenja.

10. Sudske rasprave putem videolinka

Ministarstvo pravosuđa razvija sustav sudskih rasprava na daljinu putem videolinka. Svi sudovi dobili su i upute da pripreme veće prostorije u kojima će se moći održavati i suđenja uz poštivanje mjera fizičkograzmaka.

Kopirati
Drag cursor here to close