Promjene

Hrvatska u Schengenu neće puno utjecati na BiH

"Ne očekuju se drastične promjene za građane kada Hrvatska uđe u Schengen zonu'', rečeno je u Ministarstvu sigurnosti BiH.
Gospodarstvo / Flash | 30. 09. 2019. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija polovinom listopada vjerojatno će zaključiti da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen, a ukoliko bi u skorije vrijeme i ušla u Schengen zonu, to ne bi stvorilo velike probleme gospodarstvu i građanima BiH.

Bez većih promjena

"Ne očekuju se drastične promjene za građane kada Hrvatska uđe u Schengen zonu s obzirom na to da oni već odavno primjenjuju takve standarde na svojim granicama, te tako se ništa bitnije ne bi trebalo promijeniti", rekli su za ''Nezavisne'' u Ministarstvu sigurnosti BiH.

O ulasku Hrvatske u Schengen, odnosno odluci Europske komisije da je ispunila sve potrebne standarde, bilo je riječi na posljednjem sastanku Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, sa Jean-Claude Junckerom, predsjednikom Europske komisije, koji je rekao da Hrvatska treba da postane punopravna članica schengenskog prostora.

Ipak, sama odluka Europske komisije ne znači da će Hrvatska odmah postati članica Schengena s obzirom na to da je sam ulazak u tu zonu politička odluka i da su Bugarska i Rumunjska, iako su odavno ispunile tehničke uvjete, još izvan Schengena.

Hrvatsku na putu za ulazak u Schengen zonu u jednu ruku već koči Slovenija, čiji je ministar vanjskih poslova Miro Cerar rekao da je stav Slovenije da Hrvatska može ući u schengenski prostor samo kada provede arbitražnu presudu o granici.

Detaljnije provjere

Mediji u Hrvatskoj, a i Europskoj uniji navode da je sam ulazak u Schengen politička priča te da bi prednost Hrvatske mogla biti ta što 1. siječnja 2020. godine preuzima predsjedavanje Europskom unijom i bit će u daleko boljoj poziciji da pregovara o tome s tim da predsjedavanje traje šest mjeseci, što je malo vremena da se izlobiraju sve zemlje da donesu pozitivnu odluku.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da se ulaskom Hrvatske u Schengen mogu očekivati možda malo detaljnije provjere kada su u pitanju gospodarstvenici koji izvoze i sami radnici koji prevoze robu, ali da je to i logično te da ne treba očekivati neke velike poremećaje.

I u Gospodarskoj komori Republike Srpske kažu da još nemaju konkretnih informacija o eventualnom ulasku Hrvatske u Schengen te da ne znaju detalje promjena koji bi eventualno nastali kada bi Hrvatska, koja sa BiH ima granicu dugu oko 1.000 kilometara, postala dio Schengen zone.

"Vjerojatno će podrazumijevati promjenu određenih procedura za naše izvoznike, ali oni ozbiljni i veliki koji već godinama izvoze se i sada suočavaju s tim. Bit će promjena sigurno, ali još uvijek ne znamo konkretno kojih, ali vjerujemo da neće biti problema", rekao je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore RS.

Kopirati
Drag cursor here to close