Dimitris Avramopoulos

Hrvatska će uskoro ući u Schengensku zonu

Božinović i Avramopoulosu se složili kako bi odluku o hrvatskom pristupanja u Schengen bilo dobro donijeti prije isteka mandata ove komisije koji istječe u svibnju 2019. godine.
Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2017. u 08:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nismo daleko od datuma kada ćemo zajedno proslaviti hrvatsko pristupanje u Schengensku zonu", poručio je povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos na sastanku s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, javlja agencija Anadolija.

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske ministar unutarnjih poslova gospodin Davor Božinović održao je sastanak s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.

"Hrvatska će učiniti sve kako bi ispunila preostale uvjete i osigurala punu primjenu Schengenske pravne stečevine te ostvarila tehničku spremnost do kraja iduće godine i na taj način opravdala donošenje odgovarajuće političke odluke", kazao je Božinović.

Božinović i Avramopoulosu se složili kako bi odluku o hrvatskom pristupanja u Schengen bilo dobro donijeti prije isteka mandata ove komisije koji istječe u svibnju 2019. godine.

Božinović je povjerenika Avramopoulosa izvijestio o provedbi ciljanih kontrola na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom. S obzirom na uspješnost u rješavanju gužvi u vrijeme turističke sezone, hrvatska je strana zatražila da se ovaj režim sa Slovenijom, ali i s Mađarskom, zadrži do 15. siječnja 2018., kako bi se izbjegle gužve u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Hrvatska ispunjava obveze preuzete 2015. što se migracijske politike tiče, kazao je Božinović, te istaknuo kako europski odgovor na migracijske izazove mora biti temeljen na načelima solidarnosti i odgovornosti.

"Što se tiče migrantske rute sa zapadnog Balkana, nakon dogovora EU - Turska, taj pritisak je u stalnom opadanju, tako danas možemo reći da nema nikakvog povećanja kada govorimo o migrantima na toj ruti, u Srbiji čak možemo govoriti o velikom smanjenju od početka ove godine", kazao je Božinović.

Izjavio je kako još postoje izazovi u crnomorskoj regiji i na srednjemediteranskoj ruti.

"Po pitanju migrantske krize, Europa lagano izlazi iz kriznog modula", zaključio je Božinović.

Povjerenik Dimitris Avramopoulos je istaknuo kako je Hrvatska jedna od ključnih EU članica po pitanju migracija, nadzora granica i zajedničke sigurnosti.

Istaknuo je kako je EU značajno napredovala po pitanju migracijske krize u protekle dvije godine.

"To je rezultiralo velikim padom broja neregularnih ulazaka kao i smanjenjem sekundarnog protoka preko tzv. zapadnobalkanske rute, zahvaljujući operacijama europske granične i obalne straže i stabilnim rezultatima europsko-turskog dogovora", kazao je Avramopoulos.

Poručio je kako je vrijeme prebaciti operativnost na regularne migracije, no kako valja naglasiti da su Italija i Grčka još uvijek pod pritiskom te kako zbog toga treba nastaviti relokacije migranata i ponuditi im zaštitu kroz zakonite i sigurne putove u Europu.

"Osigurali smo pola milijarde eura za sljedećih 50.000 preseljenja u naredne dvije godine", kazao je Avramopoulos.

Avramopoulos je istaknuo kako je Komisija ponudili preko 100 milijuna eura fondovima unutarnjih poslova za period od 2014. i 20120. te kazao kako očekuje od Hrvatske da dobro iskoristi ovu financijsku pomoć.

Istaknuo je kako pojačana kontrola unutarnjih EU granica treba ostati iznimka, ali kako je potrebno ojačati Schengen. Poručio je kako je Hrvatska odradila dobar posao u implementaciji schengenskih standarda.

"U našem je zajedničkom interesu da smo svi punopravni članovi Schengena", poručio je Avramopoulos.

Istaknuo je kako Schengenski sustav ima preko 70 milijuna pojedinačnih informacija koje unose zemlje članice te kako je za Hrvatsku važno da je postala dio ovog informacijskog sistema u lipnju ove godine.

Poručio je kako je sigurnost glavna briga EU građana te kako nedavni napadi u Marseillu i Londonu pokazuju da je sigurnosno okružje još uvijek neizvjesno te najavio kako će 18. oktobra zemljama članicama biti predstavljene nove konkretne sigurnosne mjere protiv terorizma.

"Mobilizirat ćemo svu našu stručnost i resurse unutar granica, od zaštite građana na javnom prostoru, do sprečavanja terorističkog pristupa putem preventivnog kontranapada, intenzivirati rad na blokiranju terorističke propagande online", poručio je Avramopoulos.

Avramopoulos je istaknuo kako će se ojačati suradnja obavještajnih službi EU država.

"Nismo daleko od datuma kada ćemo zajedno proslaviti hrvatsko pristupanje u Schengensku zonu", poručio je Avramopoulos.

Povjerenik Dimitris Avramopoulos se sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close