Turizam

Hrvati Ruse na more mame popustima

Gospodarstvo / Flash | 03. 06. 2015. u 10:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski hoteli su, za razliku od prošle godine, u cilju privlačenja turista iz Rusije spremni sniziti cijene i ponude bonuse gostima, rekla je glasnogovornica Ruskog saveza turističke industrije (RST) Irina Tjurina.

Ona je u izjavi portalu Interfaks turizam, precizirala kako mnogi hoteli ove godine daju popust do 20 posto, čak i u top sezoni, u kolovozu. Pored toga, turistima se nude i različite povoljnosti, kao što je, na primjer, besplatan ručak uz uplaćen polupansion, dodala je.

Tjurina je podsjetila da hrvatski hotelijeri prošle godine nisu nudili takve pogodnosti, piše Tanjug. To je zbog toga što je turistički biznis u Hrvatskoj uglavnom orijentiran na zapadnu Europu, dok je ruskih turista lane bilo 147.000, što čini svega 1,5 posto ukupne turističke posjete.

Stručnjaci smatraju kako je orijentacija na ruske turiste posljedica manje posjete Nijemaca koji tradicionalno čine najveći broj gostiju u Hrvatskoj.

''Ruse će, ako se uzme u obzir popust, boravak u Hrvatskoj, u hotelu s tri zvjezdice za dvoje, koštati otprilike 50.000 rubalja (862 eura). U lipnju, taj isti aranžman košta oko 35.000 rubalja (603 eura)'', precizirala je Tjurina.

Ruski turistički operateri, koji rade u Hrvatskoj, sa suzdržanim optimizmom gledaju na početak ljetne sezone,. U usporedbi s ožujkom i travnjem, kad je prodaja čitavih 70 posto bila manja nego u istom razdoblju prošle godine, trenutna potražnja je skoro dostigla zatražene količine prijevoza. Istovremeno, udio last-minute prodaja je i dalje suviše visoka i glavne rezervacije se odnose na lipanj, i zbog toga se ne može prognozirati kako će se razvijati situacija. Zasad prodaja zaostaje otprilike 30 posto za prošlogodišnjim pokazateljima.

''Većina turoperatora je usmjerila svoje charter letove na Istru koja je najpopularniji hrvatsku regiju za Ruse, pa charteri za Split i Dubrovnik nisu ni planirani u ovoj sezoni'', dodala je Tjurina.

Rekla je i da su ruski turisti promijenili i svoja očekivanja prema smještaju u Hrvatskoj, dobro se rezerviraju skupi hoteli, a srednja kategorija cijena je ostala gotovo nerasprodana, iako je ranijih godina na nju otpadala trećina potražnje.

''Osim odmora na plaži turiste zanimaju izleti po državi, a mnogi žele, kad su već u Hrvatskoj, da odu i u Italiju i Sloveniju'', tvrdi Tjurina.

Kopirati
Drag cursor here to close