Čekaju se elektroprivrede

Hoće li nestati Hutovo blato?

Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2017. u 07:28 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedina močvara iz Bosne i Hercegovine od međunarodnog značaja i Park prirode Hutovo blato već godinama se nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Stručnjaci su prije nekoliko godina upozoravali da će, ukoliko se ne počne ozbiljna revitalizacija ovog prirodnog rezervata, on u potpunosti nestati.

Mnogobrojni problemi su i dalje prisutni u Hutovom blatu, a kako bi na njih još jednom ukazali, u subotu se na Dan ovog parka prirode organizira akcija čišćenja u kojoj će sudjelovati volonteri iz studentske organizacije AIESEC, Srednja škola Čapljina, Vatrogasna jedinica Čapljina te ekološka udruga Močvara. Nakon čišćenje parka, svi posjetitelji moći će uživati u besplatnoj vožnji brodicama, piše Faktor.

''Ovom akcijom želimo osvijestiti javnost i još jednom ukazati na probleme s kojima se Hutovo blato godinama suočava. Zbog neodgovornosti elektroprivreda s ovog područja i tijela vlasti, te nedovoljnih sredstava za rad, revitalizacija Hutovog blata se ne može odvijati'', kazala je za Faktor Ana Volarić, savjetnica za komunikacije organizacije WWF Adria, koja sa udrugom Anguilla organizira ovu akciju.

Čeka se reakcija elektroprivreda

IZ WWF Adria nekoliko puta su naglašavali da je na jednoj od posljednjih mediteranskih močvara od izgradnje Hidroelektrane Čapljina i hidroenergetskih postrojenja na širem području Hercegovine narušen vodni režim i više nema dovoljnih količina svježe vode iz izvora. Također, elektroprivrede uzimaju značajne količine vode koje ne završavaju u Hutovom blatu. Prema njihovim podacima, gubitak značajnih količina vode, utjecao je na nestanak gotovo pola močvarnih površina, te desetina vrsta ptica, ribljeg fonda i biljaka.

''To je problem koji trebaju riješiti tijela vlasti u BiH i tri elektroprivrede'', kazala je Volarić, objasnivši da je Akcijski plan revitalizacije ovog parka urađen prije nekoliko godina, međutim do danas nije dovoljno toga urađeno.

Ipak, direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko smatra da su napravljeni značajni pomaci.

''Stvar je dobrim dijelom završena s Akcijskim planom revitalizacije parka u sklopu kojeg smo tražili i sastanke s predstavnicima elektroprivreda. Sada očekujemo da se Elektroprivreda HZ HB, Elektroprivreda RS-a, te Elektroprivreda Republike Hrvatske uključe i pomognu u saniranju šteta. To s njima se razvuklo, ali smo i dalje u kontaktima. Nadamo se da će pomoći da se Hutovo blato spasi od daljnjeg propadanja'', kazao je Zovko.

Dodao je da je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije rebalansom proračuna za prošlu godinu izdvojila 30.000 KM za Hutovo blato, čime je doprinijela poboljšanju stanja u Parku prirode

''Time smo sanirali financijsku situaciju i sada možemo krenuti dalje. Ne kažem da nam je to dovoljno novca, ali pokušat ćemo i sami sada nešto zaraditi, mada i dalje računamo na pomoć Vlade i na projekte koje radimo. Hutovo ide u jednom dobrom smjeru i u značajno je boljem stanju'', kazao je Zovko, objašnjavajući kako je i primjetno da ponovno dolaze neke vrste ptice, koje su do sada zaobilazile Hutovo blato, te da se broj ostalih životinja i biljaka povećava.

Novi ekološki motori

Prema njegovim riječima, Hutovo blato je i dalje bitna turistička destinacija, te je sve spremno za novu sezonu, a posjetitelji iz svih krajeva BiH i regije već su počeli pristizati.

''Zadovoljni smo posjetom prvih dana maja. Došlo nam je već niz automobila iz cijele BiH, imamo svaki dan nekoliko skupina, učenike, škole, tako da je situacija dobra. Nedavno smo dobili i dva bešumna ekološka električna motora, koja uvodimo u razgledanje Hutovog blata. Tu su i brodice, foto-safari, promatranje ptica, imamo dosta sadržaja, ali nam preostaje daljna borba s niskim ljetnim vodostajem'', zaključio je Zovko u razgovoru za Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close