ZZO HNŽ

HNŽ: Timovi obiteljske medicine za usluge koje pružaju, uz redovnu plaću, bivaju nagrađeni

S pacijentima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u Domu i pripadajućim ambulantama, radi 36 timova obiteljske medicine. Za usluge koje pružaju, uz redovnu plaću, bivaju nagrađeni.
Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2018. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija ima jako dobru praksu razvoja obiteljske medicine, smatraju doktori obiteljske medicine okupljeni u federalno udruženje. Zato pokreću inicijativu da taj model počnu primjenjivati i drugi zavodi zdravstvenog osiguranja.

S pacijentima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u Domu zdravlja Mostar i pripadajućim ambulantama, radi 36 timova obiteljske medicine. Za usluge koje pružaju, uz redovnu plaću, bivaju nagrađeni. Naime, već 4 godine Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a primarnu zdravstvenu zaštitu ne financira paušalno nego po učinku, piše Federalna.ba.

"Zavod nam na našu plaću dodaje još određena sredstva koja uključuju glavarinu, po broju pacijenata. Znači, za sve što je preko tisuću se dobiva određena naknada", objašnjava Amra Zalihić, specijalist obiteljske medicine.

Kako kaže Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, svaki tim točno zna na kraju svakog mjeseca što su uradili i koliko njima po tome pripada.

Ovakav model nagradnog plaćanja, smatraju u Udruženju doktora obiteljske medicine Federacije, trebali bi primjenjivati i ostale županije jer je, kako kažu, jako poticajan za razvoj kvalitete rada.

"Nismo vidjeli do sad ni u jednoj županiji, osim ovog, da se na ovakav način studiozno pristupilo razvoju obiteljske medicine i nagradnog plaćanja", navodi Zaim Jatić, predsjednik Udruženja doktora obiteljske medicine FBiH.

Model razvoja obiteljske medicine koji se u HNŽ-u primjenjuje jača cjelokupni sustav primarne zdravstvene zaštite u kojem se može rješavati čak 80% zdravstvenih potreba pacijenata, ističu u udruženju. Zato su odlučili inicirati izmjene i dopune standarda i normativa zdravstvene zaštite Federacije BiH, na način da model iz Hercegovačko-neretvanskog primijene i druge županije.

Kopirati
Drag cursor here to close