Od MMF-a

HNŽ računa na 19 milijuna

''Ukoliko ne budemo imali drugih izvora, ako trebalo, mi ćemo se i kreditno zadužiti da sve isfinanciramo, ali naša procjena je da ćemo moći ispratiti sve što smo predvidjeli u korona zakonu'', rekao je Herceg.
Gospodarstvo / Flash | 20. 05. 2020. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanske županije, ne dvoji da tzv. korona zakon neće biti usvojen na sjednici županijske skupštine zakazanoj za petak, jer, kako je rekao na današnjoj press-konferenciji, ''sve smo iskomunicirali''.

Naveo je da je u ovom zakonu, kao i rebalansu predviđeno niz proračunskih i izvanproračunskih ušteda te da se, zapravo, uštedjelo gdje god se moglo, na materijalnim troškovima, javnim nabavkama, plaćama izabranih i imenovanih dužnosnika, naknadama članovima upravnih i nadzornih odbora, na financiranju političkih stranaka...

''To je jedan izvor, a drugi očekujemo 19,4 milijuna KM od MMF-a. Ukoliko ne budemo imali drugih izvora, ako trebalo, mi ćemo se i kreditno zadužiti da sve isfinanciramo, ali naša procjena je da ćemo moći ispratiti sve što smo predvidjeli u korona zakonu. To je desetak milijuna izravnog subvencioniranja i financiranja i 20 milijuna kredita što je značajan doprinos, s obzirom na to da će naša županija sigurno imati umanjen prihod od 20 posto'', kazao je Herceg.

Rekao je i to kako očekuju da će i niže, ali i više razine vlasti dati svoj doprinos.

Na naše pitanje o tome šta će se dogoditi sa isplatom pravosnažnih sudskih presuda u iznosu od četiri milijuna KM, Herceg je upitao ''je li vrijeme da sada svi pomalo solidarno nosimo ovaj teret''.

''Na svakoj poziciji treba napraviti racionaliziranje. Sudske presude koje je zatekla ova vlada i koja je do sada riješila više od 20 milijuna sudskih presuda nastavit će ih i dalje isplaćivati, ali postoje prioriteti'', poručio je Herceg.

Kazao je i da su jučer isplaćeni grantovi zajedničkim institucijama.

''To je ona naša specifičnost da u ovoj županiji imamo, nažalost ili nasreću, dva sveučilišta, tri bolnice, dva studentska doma, dva kazališta, dva parka prirode i vidjet ćete da ni marke na tim pozicijama nismo predvidjeli umanjenje'', rekao je Herceg.

Također, on je naveo da se za razliku od drugih županija u HNŽ nije razmišljalo o smanjenju plaća proračunskim korisnicima.

Naglasio je da je, u poređenju sa drugim rješenjima, tzv. korona zakon u HNŽ vrlo sadržajan i kvalitetan te da predviđa niz konkretnih kvalitetnih rješenja.

Na prvom mjestu, kazao je, to je subvencioniranje minimalne neto plaće za onaj dio gospodarstva koji je pogođen restriktivnim mjerama, a to je oko 10.000 uposlenika, za koje je predviđen iznos od 425 KM mjesečno.

''U rebalansu nismo smanjili ni onaj dio koji se odnosi na poticajnu politiku našem strateškom dijelu gospodarstva, a to je poljoprivreda, vodoprivreda, turizam, poduzetništvo, cestogradnja, a sve s ciljem da pomognemo ukupan oporavak privrede, očuvanje radnih mjesta i na taj način demografske slike.

Posebna vrijednost zakona je njegov solidarni odnos prema nižim razinama vlasti, a zakon predviđa čitav niz drugih subvencija od oslobađanja dijela godišnje koncesijske naknade do turističke članarine, boravišne pristojbe i drugih'', kazao je, između ostalog, za Avaz Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close