Demografija, zapošljavanje i rast

Hitno riješiti ekonomske migracije bh. stanovništva

Fokus konferencije jeste da se ustvrdi kako se države središnje, istočne i jugoistočne Europe nose s promjenama na tržištima rada koje sa sobom nose ekonomska ekspanzija, novi tehnološki zahtjevi, migracije i demografske promjene.
Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2019. u 10:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Središnje banke BiH (SBBiH) Senad Softić sudjeluje na konferenciji pod nazivom "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi“, koju ove godine organizira Hrvatska narodna banka (HNB) u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), od 14. do 15. jula u Dubrovniku.

Fokus konferencije, koju je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, jeste da se ustvrdi kako se države središnje, istočne i jugoistočne Europe nose s promjenama na tržištima rada koje sa sobom nose ekonomska ekspanzija, novi tehnološki zahtjevi, migracije i demografske promjene kojima su navedeneregije izloženi.

Te teme obrađene su u sklopu panela „Ekonomska ekspanzija i usko grlo na tržištu rada“, „Demografija, dugoročni izgledi i stvaranje radne snage za budućnost“ i „Politike vezane za rad, demografiju i djelovanje u budućnosti“.

Softić je sudjelovao i u radu okruglog stola sa zamjenikom glavnog direktora MMF-a Tao Zhangom, gdje je s guvernerima središnjih banaka i ministrima financija iz 14 zemalja središnje, istočne i jugoistočne Europe, razgovarao o potencijalnoj ulozi MMF-a u odgovaranju na izazove koje sa sobom nose promjene na tržištima rada i u demografiji. Također, razgovaralo se o tome što MMF može učiniti kako bi pomogao vlastima da se uspješno nose s ekonomskim izazovima te podignu prihode stanovništva.

Tijekom svog izlaganja guverner Softić se osvrnuo na izazove s kojima se ekonomija BiH susreće, te je demografska kretanja označio kao najveći izazov.

''Prema dostupnim podatcima, u posljednjih 20-ak godina Bosna i Hercegovina je ostala bez 20 posto populacije. Djelomično, ovo je posljedica rata, ali proces se nastavio uslijed vrlo izražene ekonomske migracije. Kako bi se ovaj problem riješio, moraju se poduzeti ozbiljni koraci na svim razinama'', rekao je Softić, naglasivši da je najveći problem tržišta rada nefleksibilan obrazovni sustav koji kao posljedicu ima veliki disbalans između onoga što tržište traži i vještina koje posjeduje radna snaga.

Također, istaknuo je i nedovoljno iskorišten potencijal samozapošljavanja, odnosno kreiranja vlastitog radnog mjesta, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close