Šteta od 110.000 KM

Hidrološko stanje u Vjetrenici normalizirano nakon poplave

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2016. u 10:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Podzemne vode koje su rastom razine u listopadu prošle godine poplavile jednu od najznačajnijih europskih špilja Vjetrenicu počinivši velike štete povukla se u jezera i špiljske kanale te je sada stanje normalizirano'', potvrdila je direktorica Javnog poduzeća Vjetrenica Ana Soldo.

Ta pojava koja službeno nije zabilježena u proteklim desetljećima u Vjetrenici uništila je veliki dio infrastrukture unutar špilje, a šteta je procijenjena na oko 170.000 KM. Međutim, još nije urađen elaborat o procjeni stanja faune i hidrologije nakon poplave.

''Stanje u Vjetrenici je sada dosta dobro što se tiče hidrologije, voda se povukla i nalazi se samo u jezerima gdje inače jeste, oko staza. Raspisali smo natječaj za nabavku rasvjete i opreme za špilju, otvaranje ponuda je krajem tjedna te očekujemo da bismo s radovima mogli početi u sljedećih desetak dana'', istaknula je Soldo.

JP Vjetrenica za tu je namjenu dobilo sredstva od Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 120.000 KM, predviđenih između ostalog za izradu elaborata i prebrojavanje životinjskih vrsta u špilji. Očekuje se da bi taj posao trebao biti završen do kraja ljeta.

Štete na infrastrukturi u smislu elektroinstalacija i elektrorasvjetnih tijela u dijelu špilje gdje je došlo do poplave procijenjene su na oko 110.000 KM. Ostalih oko 60.000 KM odnosi se na infrastrukturu kao što su ograde i staze za posjetitelje, koje su raspadanjem zatrpale pojedine špiljske kanale.

''Građevinari zajedno sa speleolozima trebaju uraditi čišćenje kanala i to je možda jedan od najzahtjevnijih dijelova obnove infrastrukture u špilji. Problem uvijek postoji sa stručnim kadrom te smo kontaktirali Biospeleološki savez BiH i Biospeleološki savez Hrvatske koji jako dobro surađuju. Čim stvorimo uvjete da se počne s radovima i oni će nam biti na raspolaganju'', ustvrdila je Soldo.

Rekonstrukcija i obnova infrastrukture u špilji financirana je iz Federalnog fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 100.000 KM te Županijskog fonda za zaštitu okoliša Hercegovačko-neretvanske županije u iznosu od 6.000, Turističke zajednice HNŽ-a s 3.000 i Federalnog ministarstva okoliša i turizma sa 120.000 KM.

Mišljenja je da poplava nije ostavila traga na životinjski svijet špilje, jer su speleolozi već uradili osnovni pregled nakon što se voda povukla. Utvrđeno je da se većina životinja, nakon što se povukla pred vodom, vraća na svoja staništa.

''To su uglavnom male životinje oko staze. Mislimo da šteta nije velika, možda je samo došlo do njihovog pomjeranja van glavnog kanala. Čovječiju ribicu voda je pomjerila iz malog bazena u jedno jezero, ali je tu. Cijela kolonija čovječijih ribica živi u Vjetrenici'', naglasila je Soldo.

Podsjeća da pojava velike poplave u Vjetrenici nikada nije zabilježena u pisanom obliku, ali su stari ljudi koji žive u blizini Vjetrenice, u selu Zavali, ispričali da se nešto slično dogodilo 1933. godine kada je iz Vjetrenice voda izlazila u velikoj količini.

Direktorica JP Vjetrenica ističe da su počeli s realizacijom projekta opremanja Biospeleološkog muzeja, koji je smješten u zgradi 200-ak metara prije ulaska u špilju, gdje će biti smještena i uprava poduzeća. Financira ga Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a očekuje se da će radovi biti završeni krajem marta kada će biti priređeno i službeno otvaranje.

''U muzeju će biti izloženi eksponati životinja iz Vjetrenice, cijeli biološki svijet Popovog polja te tijek istraživanja i razvoj speleologije općenito u BiH. Bit će to jako zanimljiv edukativni dio, posebno za djecu, ali i odrasle. U regiji ne postoji takva vrsta muzeja'', dodala je.

Turistička sezona u Vjetrenici intenzivnije će početi od travnja, dok je srž sezone tijekom ljeta i traje do početka listopada.

Soldo je zadovoljna prošlogodišnjom turističkom posjetom Vjetrenici, navodeći da je zabilježen dolazak oko 15.000 ljudi. Ipak, smatra to nedovoljnim u odnosu na kapacitet Vjetrenice.

''Ako se uzme u obzir da se od 500 posjetitelja za četiri-pet godina taj broj povećao na 15.000 može se smatrati dosta dobrim napretkom. Jako puno posjetitelja je iz Rusije, kao i Španjolske i Francuske, jer su to turisti koji ljetuju na jadranskoj obali, a prošle godine smo imali veliki broj i posjetitelja iz arapskih zemalja koji se vjerojatno nalaze u Sarajevu ili prođu pored Vjetrenice u tranzitu prema Dubrovniku'', zaključila je ona.

Zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata (životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju), što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti. Čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close