Pokretanje proizvodnje

Hercegovina: Uzgoj ljekovitog bilja prilika za dobru zaradu

Gospodarstvo / Flash | 24. 02. 2016. u 17:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Amela Dautbegović i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić razgovarali su danas s predsjednicom Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisom Zukić o projektima koje ova organizacija realizira u oblasti održivog povratka i zapošljavanja povratničke populacije.

Također, razmatrane su i mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u konkretnim projektima za ovu populaciju.

Bilo je riječi i o aktualnim projektima, a u fokusu razgovora bio je projekt "Povezivanje povratnika u kooperantski lanac za poznato tržište" koji ova organizacija realizira na području Hercegovine, a usmjeren je na organiziranu proizvodnju i plasman ljekovitog bilja na tržište.

Šansu za zaradu kroz uzgoj smilja, žalfije, lavande, bršljana, ruzmarina ili majčine dušice prepoznali su brojni poljoprivrednici u hercegovačkim selima koji su se udružili i kroz kooperantski odnos pokrenuli proizvodnju.

Plasman i otkup poljoprivrednih proizvoda u potpunosti osigurava Unija. S obzirom na veliko interesovanje za ovu vrstu biznisa, postoje mogućnosti njenog širenja te pokretanja i na području Istočne Bosne i KS.

"Narednih dana potpisat ćemo ugovor s vlasnikom tvornice u Ljubinju, koji je iskazao interes za otkup svih količina uzgojenog bilja. Javljaju nam se i drugi biznismeni koji su zainteresirani za otkup ovih vrsta proizvoda", kazala je Zukić i istakla da je za uspješnu implementaciju neophodna podrška vlasti.

Po njenim riječima, već je iskazan interes investitora da se na području Zvornika, Srebrenice, Goražda i Foče pokrenu projekti plantažiranja smreke i majčine dušice, ali i aronije, bršljana, borovnice i jagode.

Ministrica Dautbegović informirala je predstavnike Unije o programskim aktivnostima Ministarstva i izrazila spremnost za sudjelovanje u relizaciji ovakvih projekata, ističući da su oni šansa za poboljšanje materijalnog statusa povratnika u Istočnu Bosnu kao i interno raseljenih osoba u KS.

Istakla je da su za sve neophodne aktivnosti na raspolaganju Sektor za rad Ministarstva i Služba za zapošljavanje KS, budući da će biti potrebno istražiti zanimanje povratničke populacije za ovu vrstu proizvodnje, te organizirati edukacije za tu vrstu posla.

"Ministarstvo ima jasnu viziju kada su u pitanju projekti održivog povratka, a u tome želi ostvariti čvršću suradnju i sa nevladinim sektorom. Unija za održivi povratak i integracije u BiH je prepoznata kao referentna organizacija za saradnju u ovoj oblasti", naglasila je Dautbegović.

Ministar Nenadić je naglasio značaj suradnje s međunarodnim organizacijama i institucijama, te nevladinim i realnim sektorom.

Kopirati
Drag cursor here to close