Proizvodnja

Hercegovačka obitelj jedina na svijetu pravi pekmez od divljeg nara

Čaj od kore ploda koristi se protiv dijareje, čireva na želucu i tankom crijevu, zapaljenja debelog i slijepog crijeva, disbakterioze crijeva, dizenterije te salmoneloze.
Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2020. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša priča počela je sokom od nara, i to sirupom koji se na imanju desetljećima pravio za vlastite potrebe.

Sada proizvodimo hladno cijeđene sokove - matični sok od nara, matični sok od divljeg nara, sirup od divljeg nara, čaj od kore ploda divljeg nara, te džem od divljeg nara koji je unikatan proizvod jer ga mi jedini na svijetu proizvodimo, kazuje Dušica Dabić, koja sa obitelji živi u Trebinju, a na imanju u selu Željuša, kod Mostara, prave proizvode od okrunjenog kralja voća, pišu Nezavisne.

Obiteljska tajna

Kako kazuje ova vrijedna Hercegovka, gazdinstvo Dabić jedino u BiH proizvodi hladno cijeđene sokove samo iz zrna nara, bez cijeđenja kore, što dodatno govori o kvaliteti proizvoda, te da je u proces proizvodnje uključena samo uža obitelj, odnosno da su recepture na neki način obiteljska tajna.

Na naše pitanje kako su došli na ideju da, osim divljeg nara koji raste na njihovom imanju, naprave i zasade pitomog nara, Dušica kazuje da je selo Željuša poznato po voću kojem se pripisuju blagodeti po ljudsko zdravlje.

"S obzirom na to da se on nalazi svuda na imanju i da su prinosi godinama prevazilazili naše potrebe, došli smo na ideju da i druge ljude upoznamo s ovim 'zdravljem u boci', koje je za mnoge bilo nepoznato", pojašnjava Dušica za "Nezavisne".

Dodaje da su pored starih stabala divljeg nara, koja su sadili preci obitelji Dabić, njihovi nasljednici 2012. godine posadili oko 520 stabala nara, i to sorte barski slatki, hercegovački sladunac, konjski zub i dubrovački kasni, a dvije godine kasnije još 100 stabala divljeg nara.

"Novi voćnjak nalazi se na površini od pet dunuma, a stara stabla su raštrkana svuda po imanju. Planiramo proširiti voćnjak, a trenutno smo u procesu pravljenja rasada", kazuje Dušica i dodaje da, kada je sam proces proizvodnje u pitanju, čekaju da nar postigne punu zrelost, potom slijedi berba, pranje plodova, odvajanje zrna od kore i izdvajanje soka iz zrna, a zatim slijedi pasterizacija i flaširanje.

Kada su u pitanju zdravstvene dobrobiti nara, a samim tim i proizvoda nastalih od ovog voća, Dabićevi tvrde da ovaj sok obiluje antioksidansima, vitaminima C, K, A, E i folnom kiselinom, a da su njegove koristi višestruke.

"Sok, osim toga što smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta karcinoma, štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju koli i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju i podiže kvalitetu spermatozoida", objašnjava Dušica.

Čaj od kore ploda koristi se protiv dijareje, čireva na želucu i tankom crijevu, zapaljenja debelog i slijepog crijeva, disbakterioze crijeva, dizenterije te salmoneloze.

"Postoje teorije da je u stvari nar biblijsko voće, a ne jabuka. Ovi proizvodi su riznica zdravlja pa je njihovo korištenje ulaganje u zdravlje. Mi prije svega potenciramo kvalitetu, a to kupci prepoznaju u moru drugih proizvoda, tako da nemamo problema sa prodajom i uspijemo plasirati sve što proizvedemo", ponosna je Dušica.

Zdravlje

Dabići u planu za ovu godinu imaju plasiranje novog proizvoda na tržište - ulja od sjemenki divljeg nara koje sadrži vrlo rijetku puničnu kiselinu koja ima protuupalno djelovanje, jača imunitet, osnažuje organizam u obrani od karcinoma, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja te alergijskih reakcija na hranu.

"Zbog svoje regenerativne moći nezaobilazan je sastojak antiage preparata. Ovaj proizvod planiramo raditi u malim serijama i po narudžbi jer je vrlo bitno da ulje bude svježe kako bi imalo što bolji efekat", priča Dušica.

Za kraj razgovora navodi da je proizvode od šipka, nastale po tajnim recepturama Dabića, moguće naći na policama brojnih prodavnica zdrave hrane i marketa u Trebinju, Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Beogradu i drugim gradovima Srbije, ali da proizvode šalju i brzom poštom.

Na pitanje je li nar zahvalan za uzgoj i na šta je potrebno obratiti pažnju da bi se dobili kvalitetni plodovi od kojih se spravljaju brojni zdravi proizvodi, Dušica kazuje da je ovo biljka koja zahtijeva puno sunca i vode.

"Vrlo važno je i gnjojenje stajskim gnjojivom i pravilno orezivanje stabala koje se vrši dva puta godišnje, u veljači i lipnju. Sve ovo je važno da bi se dobili kvalitetni plodovi i u krajnjoj liniji - kvalitetni proizvodi", navodi Dušica.

Kopirati
Drag cursor here to close