Skupština

Hercegbosanska i Unsko-sanska županija postaju članice Jadransko-jonske euroregije

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije također je ponovno izabran u Izvršni odbor Jadransko-jonske euroregije.
Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2018. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Jadransko-jonske euroregije održana je danas u Termoliju u Italiji, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, koja je njezina članica od utemeljenja 1996. godine.

Skupština je održana pod predsjedanjem Nikole Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanske županije koji je od članova dobio jednoglasnu potporu za novi mandat na čelu Jadransko-jonske euroregije.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije također je ponovno izabran u Izvršni odbor Jadransko-jonske euroregije.

Pored brojnih redovitih aktivnosti poput usvajanja Izvješća o programu rada i Proračuna za 2017, te Programa rada i Plana događanja za 2018, Skupština je usvojila i Odluku kojom se prihvaća molba za članstvo Hercegbosanskoj i Unsko-sanskoj županiji iz BiH, Općini Budva iz Crne Gore i Regiji Calabria iz Italije.

Na poseban način, razgovarano je o AI-NURECC inicijativi ključnih dionika Jadransko-jonske euroregije, koji su odlučili udružiti snage usmjerene na implementiranje Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), osiguravajući duboku i široku teritorijalnu pokrivenost na regionalnoj i lokalnoj razini. Inicijativa okuplja regije, gradove, gospodarske komore i sveučilišta, a nastojat će uključiti i druge ključne mreže koje djeluju na područjima koja su u potpunosti u skladu s EUSAIR-om kao što su plavi rast, održivo iskorištavanje prirodnih resursa, promet i turizam.

U sklopu Skupštine, održana je i konferencija o temi: „Europska teritorijalna suradnja: Mogućnosti i teritorijalni razvitak - sinergija između programa“, te više Okruglih stolova o temama bitnim za budućnost Jadransko-jonske euroregije.

Kopirati
Drag cursor here to close