Čekaju se mjere

Herceg: Raste broj otkaza, smanjuju se prihodi

Herceg kaže kako nakon korone svijet više neće biti isti te da bi nas ova situacija mogla osvijestiti za budućnost...
Gospodarstvo / Flash | 03. 04. 2020. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treba žurno pristupiti izradi rebalansa proračuna na svim razinama, imajući u vidu usporavanje gospodarstva i, s tim u svezi, očekivano smanjenje proračunskih i izvanproračunskih prihoda, čime u prioritet treba staviti preusmjeravanje proračunskih, donatorskih financijskih sredstava na sveukupno saniranje posljedica epidemije''.

Rekao je to, govoreći u intervjuu za Večernji list o gospodarskim mjerama u jeku pandemije koronavirusom, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. Naime, javnost, uz informacije o virusu, najviše zanima što će biti s radnim mjestima, poslovima, kreditima, kako će roditelji koji moraju na poslove organizirati čuvanje djece ako nemaju ''baka-servis''. No, čini se kako će na odgovore još pričekati.

Da imamo Podravku...

Herceg kaže kako nakon korone svijet više neće biti isti te da bi nas ova situacija mogla osvijestiti za budućnost, na način da shvatimo kako trebamo iskoristiti naše bogomdane potencijale i učiniti BiH više samoodrživom, između ostaloga, na planu prehrambene i farmaceutske industrije.

''Da u ovoj situaciji imamo industriju tipa Podravke u Hrvatskoj, mogli bismo, i uz zatvaranje granica prema EU, osigurati nesmetanu opskrbu hranom na prostoru cijele zemlje. Na to se, prirodno, nadovezuje razvoj poljoprivrede, voćarstva i povrtlarstva. Trebamo čuvati naše resurse, razvijati domaću industriju i uporno strateški promišljati u smjeru svoje neovisnosti o drugima, neovisnosti u opskrbi hranom, vodom i energijom'', rekao je.

Naveo je kako je, vezano uz koronavirus, ''itekako svjestan da nas čekaju iznimno teška vremena''.

Porast i manjak

''Već sada, a tek smo na početku, bilježimo porast prijava u Službi za zapošljavanje, bilježimo značajan manjak prihoda u Zavodu zdravstvenog osiguranja zbog neplaćanja obveznih doprinosa, a od toga novca isplaćujemo plaće cjelokupnomu našem zdravstvenom sustavu... Svjesni smo koliko sve ovo ugrožava niz malih obrtnika, ugostiteljstvo, turizam, drvoprerađivački sektor, putnički promet, cijelo naše gospodarstvo. Zato sam, početkom ovoga tjedna, dao nalog ministrima gospodarstva, financija, poljoprivrede i turizma da izrade set mjera, i kratkoročnih i dugoročnih, za pomoć našemu gospodarstvu. Ono s čim izađu pred Vladu, razmotrit ćemo, razraditi sukladno informacijama s terena i postupiti maksimalno u skladu sa svojim ovlastima i mogućnostima. Premda su sada sve oči uperene u zdravstvo i sigurnost, nijedan resor sada se ne može 'odmarati', od gospodarstva do prosvjete, koja također mora odgovoriti i odgovara izazovu ovog nesretnog trenutka jer moramo biti spremni na ono što nas čeka'', rekao je Herceg u intervjuu za Večernji list.

Kaže kako je obavio razgovore s državnim i federalnim ministrima financija, Vjekoslavom Bevandom i Jelkom Milićević, o temi mjera potpore ugroženomu gospodarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close