Struji struja

Havarija u trafostanici u Čulama bila je prije gašenja Aluminija

Iz Povjerenstva tvrde da su zabrinuti zbog padova i kvarova na transformatorima.
Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2019. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hvarija trafostanice u mjestu Čule dogodila se prije isključenja poduzeća Aluminij s elektronaponske mreže, pokazuju dokumenti javne nabavke Elektroprijenosa.

Naime, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević objavio je na društvenim mrežama da ''je 'krepao' transformator od 220 kv na Čulama koji je očigledno bio pod neprirodnim opterećenjem, a zamjena istog je višemilijunska, što je manji problem naspram činjenice što to znači za (ne)stabilnost sustava''.

Žuljević je pritom objavio dokument kojeg je Državno regulatorno povjerenstvo za električnu energiju (DERK) 10. srpnja u uputilo Nezavisnom operateru sustava u BiH (NOS) i Elektroprijenos BiH zbog aktualnog stanja u elektroenergetskom sustavu ''zbog privremenog isključenja Aluminija d.d. Mostar sa prijenosne mreže''.

Iz Povjerenstva tvrde da su zabrinuti zbog padova i kvarova na transformatorima.

''Ovom prilikom ukazujemo na značajno povećanje broja ispada pojedinih elemenata prijenosne mreže. Posebno zabrinjavaju ispadi i trajni kvarovi energetskih transformatora, kao i beznaponska stanja sabirnica uzrokovana prethodno nepovoljnim topološkim prilikama u mreži koje su posljedice ranijih kvarova ili planiranih isključenja'', navodi se u dopisu Povjerenstva.

Foto: Bljesak.info / Radnici Aluminija prosvjeduju na Čulama, listopad 2018.

No, Elektroprijenos BiH je 5. srpnja raspisalo tender za popravku transformatora u Čulama, pet dana prije isključenja Aluminija iz mreže. Javna nabavka vrijedna je milijun i 200 tisuća maraka.

''Predmet ovog postupka je nabavka usluga popravke energetskog regulacionog autotransformatora 220/115/10,5 kV (150 MVA) u TS Mostar 4 (Čule), na kojem je došlo do havarije, radi dovođenja transformatora u ispravno stanje, a sve prema opisu u Tehničkoj specifikaciji ove tenderske dokumentacije'', stoji u nabavci.

 

Podsjećamo, sindikalisti Aluminija su 14. listopada prošle godine blokirali trafostanicu u Čulama kada su ''simboličnom blokadom'' željeli skrenuti pozornost za mogućnost isključenja struje.

U pismu koje je NOS uputio DERK-u stoji kako isključenjem Aluminija dolazi do javljanja viška električne energije.

"Aluminij je pored preuzimanja aktivne snage, sa prijenosne mreže preuzimao i značajnu količinu reaktivne snage oko 80 MVA, što je bilo od pomoći u regulaciji naponskih prilika. Isključenjem Aluminija inače previsoki naponi dodatno su povećani za 3 do 4 kV južnom dijelu elektroenergetskog sektora. Isključenje ovako velikog potrošača moglo bi izazvati i probleme sa viškom proizvodnje u BiH, koja se neće moći izvoziti zbog ograničenih mogućnosti prekograničnih prenosivih kapaciteta'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close