Žele smanjiti izvoz

Grupacija šumarstva FBiH predlaže uvođenje trošarina na izvoz sirovine

Gospodarstvo / Flash | 02. 03. 2017. u 16:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim sajmovima namještaja bh. kompanije dobivaju najveće nagrade za dizajn, ali i dalje ostaju problemi sa nabavkom sirovina, realizacijom proizvodnje, kao i brendiranjem tih proizvoda – izjavila je za Fenu tajnica Grupacije šumarstva i prerade drveta u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Gospodarenje šumama, dodala je, ima stogodišnju tradiciju, ali nepostojanje zakona o šumama u FBiH se održava, kako na gospodarenje šumom, tako i na prerađivačku industriju.

''Nezakonite sječe su prisutne i EU je uvela EUTER – uredbu o drvetu kako bi se spriječio uvoz nezakonito posječenog drveta'', podsjetila je Alimanović.

Ovom sektoru, kako je dodala, neophodno je da sve relevantne institucije posvete pozornost imajući u vidu da je ostvaruje suficit u robnoj razmjeni, kao i da je to sektor koji može povećati zapošljavanje, inovirati tehnološke linije i povećati priliv deviznih sredstava.

Nedavno je, po njenim riječima, na sastanku u Gospodarskoj komori FBiH, kao i na konferenciji o šumarstvu i preradi drveta koja je održana na Kupresu, prezentiran prijedlog o uvođenju trošarina od 30 do 70 KM po metru kvadratnom, kako bi se izvoz sirovine iz BiH smanjio i usmjerio k proizvođačima finalnih proizvoda.

''To je konkretan prijedlog za unapređenje stanja i optimalno korištenje sirovinskog potencijala'', dodala je Alimanović.

Kopirati
Drag cursor here to close