Dug duguje

Grčka na vidiku: Svjetska banka 'srušila' Crnu Goru

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2017. u 08:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora, s obzirom na ozbiljnost dužničke krize, neće moći obnoviti povjerenje međunarodnih investitora bez reformi javnih politika kojima bi bio uspostavljen balans proračuna do 2019. godine, ocijenila je Svjetska banka.

Iz Svjetske banke su upozorili kako sadašnji model ekonomskog rasta Crne Gore posustaje i da je javni dug neodrživo visok.

Crna Gora i Grupacija Svjetske banke zajednički su pripremili program suradnje za sljedeće četiri godine, ali iz ove banke upozoravaju da je hitna fiskalna konsolidacija preduvjet za takav značajan program.

Svjetska banka bi mogla razmotriti seriju od dva godišnja zajma za razvojnu politiku od po 45 milijuna dolara koji su povezani s prethodnim aktivnostima na smanjenju fiskalnog deficita i unapređenju javnih financija i održivosti financijskog sektora, prenosi Srna.

"Osim ovoga, pripremljen je projekt za poreznu administraciju i spreman je za pregovaranje s Vladom, kada joj to bude odgovaralo", navedeno je u Preporukama za javne politike za ovu godinu koje je objavila Svjetska banka.

Za potrebe dodatnog financiranja deficita, Svjetska banka preporučila je Crnoj Gori razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom o mogućem komplementarnom programu.

Banka procjenjuje kako bi znatne uštede, između ostalog, bile postignute smanjenjem zarada i broja zaposlenih u javnom sektoru, racionalizacijom prijevremenog umirovljenja, zamjenom naknada za majke i eliminiranjem "krivog ciljanja naknada".

Nužna je fiskalna konsolidacija od dva do tri posto bruto domaćeg proizvoda godišnje od ove do 2019. godine, kao minimum, kako bi bio "preokrenut" alarmantni trend duga i postignut izbalansirani proračun do 2019. godine.

"Kako bi ovo bilo postignuto, Vlada Crne Gore treba poduzeti permanentne mjere i na strani prihoda i rashoda, na primjer da 'preokrene' nedavna povećanja socijalnih transfera i zarada u javnom sektoru, optimizira druge rashode, definira prioritetne javne investicije, mobilizira nove prihode i smanji porezna izuzeća", objavljeno je iz Banke.

Kopirati
Drag cursor here to close