Harač

Građani zatrpali ombudsmane zbog carinjenja internet-pošiljki

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2017. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Temeljem zakonom dodijeljenih obveza i ovlaštenja Institucija ombudsmana je po hitnoj proceduri pokrenula postupak u cilju zaštite ekonomskih interesa potrošača, o čemu će blagovremeno informirati potrošače i zainteresiranu javnost, navela je Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini.

Ombdusmeni su naveli kako su zaprimili ''značajan broj'' obraćanja potrošača u vezi izmjene načina carinjenja koje se odnosi na kupnju putem interneta.

Opterećenje za više od 150%

Prema navodima potrošača, odlukom Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine mijenja se dosadašnji način carinjenja, tako što su primatelji - potrošači obvezni angažirati špeditera u postupku carinjenja za sve kupovine putem ugovora na daljinu, koje prelaze vrijednost od 50KM i na taj način dodatno financijski opterećuju potrošača za više od 150%.

Naime, javnost u BiH se posljednih dana digla na noge zbog vijesti o dodatnom nametu na robu kupljenu putem Interneta nakon što je jedan kupac medijima posvjedočio kako mu je rečeno da je ''došla naredba 's vrha' da se mijenja način carinjenja''.

Prema toj naredbi, kupci iz BiH koji naručuju robu iz inozemstva standardnim putem ili putem Interneta, a čija vrijednost prelazi 50 KM, od sada moraju platiti špeditera i PDV od 17 posto te nekoliko dodatnih troškova kako bi preuzeli svoj paket.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) Ratko Kovačević rekao je kako "nije došlo ni do kakve promjene zakonskih i podzakonskih akata kada je u pitanju carinjenje robe koja dolazi u BiH putem poštanskih paketa, a naručuje se putem interneta".

Dodao je kako je ranije većina paketa koja je stizala u BiH bila carinjena putem poštansko-carinske deklaracije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 posto jer se radilo o puno manjem broju paketa koji su stizali u BiH i zato što je uglavnom u tim paketima bila jedna vrsta robe.

Pošta protiv

No, kako tvrdi, analize Uprave pokazale su kako je došlo do velikog povećanja uvoza robe u BiH naručene putem Interneta i da ta roba stiže putem poštanskih paketa.

''Uglavnom, sada se najčešće naručuju različite vrste roba unutar jedne pošiljke i više se to ne može cariniti putem poštansko-carinske deklaracije po jedinstvenoj carinskoj stopi, već se za takve pošiljke mora podnositi jedinstvena carinska isprava (JCI), odnosno carinska deklaracija, gdje se roba u procesu carinjenja mora svrstati prema važećoj carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo osoba ovlaštena za provođenje carinskog postupka – špediteri", rekao je Kovačević.

Na ovo je reagirala Hrvatska pošta Mostar koja se protivi ovakom udaru na potrošače, koja je priopćila da ostaje pri inicijativi za izmjenu vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja ne podliježe carinskom postupku, vrijednosti do 200,00 KM.

''S obzirom da postoji jedinstven stav oko ove problematike od strane tri javna poštanska operatora BiH, dva nadležna entitetska ministarstva te državnog Ministarstva prometa i komunikacija BiH, smatramo da će to biti dovoljno da Uprava za indirektno oporezivanje ozbiljno razmotri, te donese propise u skladu s tim'', navodi Hrvatska pošta Mostar.

Jednostrana promjena

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar navodi kako je upravo nejasna definiranost provedbenog akta, kojim se definira procedura podnošenja poštanskih pošiljaka (paketa) na postupak carinjenja kada su primatelji fizičke osobe i vrijednosti preko 50,00 KM, dovela do neprihvatljive situacije u kojoj se sada nalaze korisnici, prema postupanju pojedinih carinskih referata.

''S obzirom da u posljednje vrijeme nije došlo do izmjene o načinu postupanja kod carinjenja pošiljaka nekomercijalnog karaktera, koje glase na fizičke osobe i vrijednosti su preko 50,00 KM, smatramo neprihvatljivim jednostranu promjenu načina postupanja koja dodatno financijski opterećuje korisnike poštanskih usluga'', navodi Hrvatska pošta d.o.o. Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close