nositelj certifikata

Gradačac općina s povoljnim poslovnim okruženjem

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2017. u 12:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Gradačac je odlukom Regionalnog Vijeća BFC SEE uspješno okončala proces certifikacije za općinu s povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification) i postala nositelj regionalnog BFC SEE certifikata.

Tako se općina Gradačac pridružuje ranije certificiranim jedinicama lokalne samouprave s područja Federacije BiH koje nose navedeni certifikat: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Program certifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Program certifikacije se provodi i na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Do sada je kroz ovaj proces prošlo ili je trenutno u evaluaciji sveukupno 20 općina i gradova s područja Federacije BiH. Evaluacija općina i gradova se provodi u skladu s važećim regionalnim standardom BFC SEE.

Na području Federacije BiH proces provodi BFC SEE Mreža Federacije BiH koju čini 6 institucija: Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Gospodarska komora Federacije BiH te regionalne razvojne agencije NERDA, REDAH, REZ i SERDA.

Na putu do certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija i pot-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokracije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih gospodarstvenika i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicijskih odluka.

Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.

Kopirati
Drag cursor here to close