TIBiH

Gospodarstvenici sami sebi raspodijelili novac za pomoć nakon poplava

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2015. u 12:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond solidarnosti RS-a je u srpnju 2015. odobrio šest milijuna KM za pomoć poplavljenim gospodarskim subjektima na području Doboja, a popis gospodarstvenika koji su pretrpjeli štetu i pojedinačne iznose koji su im isplaćeni, utvrdilo je dobojsko Udruženje gospodarstvenika „15. maj“.

Zanimljivo je i da je Udruženje gospodarstvenika „15.maj“ osnovano u lipnju 2014. godine, tek nakon poplava, i ne radi se o udruženju kome je posebnim zakonom povjereno vršenje javnih ovlasti, kako je to Zakonom o udruženjima i fondacijama RS-a regulirano. Samim tim postavlja se pitanje na koji način je ovo udruženje moglo odlučivati o načinima raspodjele javnih sredstava i to bez jasno utvrđenih kriterija na osnovu kojih se prave popisi poduzeća i procjenjuje iznos sredstava koji će biti dodijeljen pojedinačnim gospodarskim subjektima, priopćeno je danas iz Transparency Internationala (TI) BiH.

Na netransparentnost postupka dodjele su ukazivali i gospodarstvenici iz Doboja te su se obraćali i Fondu solidarnosti i Gradu Doboju i dobili odgovor da ni jedni ni drugi nisu bili nadležni u postupku utvrđivanja kriterija i postotka raspodjele sredstava gospodarstvenicima.

TIBiH je priopćio da je u posjedu preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH gdje su utvrđene nelogičnosti i gdje je jasno navedeno da su javna sredstva iz Fonda solidarnosti isplaćena gospodarskim subjektima na nezakonit način, te da su sredstva za pomoć isplaćena na osnovu prijedloga koji je dao neki nedržavni subjekt koji ne podliježe kontroli od Fonda.

''Zakonom o Fondu solidarnosti regulirano je da je rad Fonda javan, te da Vlada RS-a objavljuje mjesečni izvještaj o ukupno raspoređenim sredstvima s računa Fonda, međutim, nije moguće pronaći informacije o kriterijima na osnovu kojih su sredstva i raspoređena. TIBiH je u ovom slučaju, od Fonda tražio kopiju Zaključka kojim se odobravaju sredstva od šest milijuna KM i dodjeljuju Udruženja gospodarstvenika „15.maj“ na dalju raspodjelu, kao i kriterije raspodjele, međutim, do danas nije uspio dobiti tražene informacije, stoji u priopćenju.

Na osnovu svega, tvrde, jasno je da je javni novac prikupljen kroz Fond solidarnosti „raspodijeljen na netransparentan i nezakonit način udruženju građana koje je osnovano neposredno poslije poplava, kojem nije povjereno vršenje javnih ovlasti, koje ne može raspolagati javnim novcem, te koje je dalje po svojim kriterijima novac isplatilo gospodarstvenicima u Doboju“.

''TIBiH je izvršio i provjeru gospodarstvenika kojima su dodijeljena sredstva i došao do podatka da je većina osnivača Udruženja zapravo i bila korisnik ovih sredstava, odnosno da je Udruženje članovima svog nadzornog i upravnog odbora, kao i osnivačima i članovima, rasporedilo sredstva u pojedinačnim iznosima i do 88.000 KM.

Čak 10 od 12 osnivača Udruženja pojavljuje se na popisu korisnika sredstava, što u praksi predstavlja jasan sukob interesa. Ukupan iznos sredstava koje su osnivači ovog udruženja praktično sami sebi dodijelili iznosi 488.000 KM, što je veliki postotak, s obzirom na činjenicu da su sredstva raspoređena na više od 600 gospodarskih subjekata, navodi se u priopćenju.

TIBiH ističe da svakako podržava sve inicijative koje se odnose na pomoć građanima i privrednim subjektima koji su pogođeni prošlogodišnjim poplavama, ali insistira na kreiranju i provođenju jasnih kriterija raspodjele i na transparentnosti u svakoj fazi, počevši od donošenja odluka, načina raspodjele sredstava, pa do utroška dodijeljenih sredstava.

Raspodjela sredstava proizvoljnim spiskovima i zasnovana na sukobu interesa, samo doprinosi sumnji javnosti u regularnost i pravičnost procesa dodjele pomoći, što su pokazale i brojne prijave pristigle na adresu TIBiH, koje uključuju i ovaj slučaj.

Pred poslanicima Narodne skupštine RS-a će se naći i novi zakon o posebnim doprinosima za solidarnost, s novim načinom prikupljanja sredstava od građana RS-a, koja bi se trebala prikupljati u Fondu solidarnosti.

S obzirom na to da je Fond solidarnosti ogromna javna novčana sredstva „do sada rapoređivao netransparentno, postavlja se pitanje kako će se novac prikupljen na ovaj način trošiti ubuduće, te da li građani mogu očekivati da će biti iskorišten namjenski, solidarno i onima kojima je stvarno i potreban“, navodi TIBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close