Župan pozvao ministre

Gornji horizonati u BiH ugrožavaju Dubrovnik

Gospodarstvo / Flash | 12. 11. 2014. u 13:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić pozvao je u srijedu hrvatska resorna ministarstva, premijera Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića da hitno reagiraju i zaštite hrvatske interese vezane uz projekt izgradnje hidroelektrane Gornji horizonati u BiH, jer bitno utječe na dubrovačko-neretvansko slivno područje.

''Projekt Gornji horizonti ima bitni utjecaj na slivno područje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od doline Neretve preko Malostonskog zaljeva sve do Župe dubrovačke i Plata. Jedan od dijelova ukupnog projekta Gornji horizonti je HE Dabar. Hrvatska kao susjedna zemlja po međunarodnom pravu ima pravo štiti interese svog područja od mogućih štetnih utjecaja iz susjednih država", rekao je župan Dobroslavić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je u postupku izrade Studije utjecaja na okoliš za HE Dabar bila konzultirana i Republika Hrvatska i da su s hrvatske strane upućene primjedbe na studiju, javila je Hina.

"Po svemu sudeći bh. strana, odnosno Republika Srpska je ignorirala primjedbe i usvojila je Studiju utjecaja na okoliš i čak je izdana građevinska dozvola za HE Dabar. Čuli smo da je zbog toga pokrenut i sudski spor od strane Federacije BiH prema nositeljima projekta", naglasio je župan Dobroslavić.

Postavio je i pitanje - zašto mjerodavna tijela Republike Hrvatske, u prvom redu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, nisu intervenirala i zaštitila hrvatske državne interese i zaustavila daljnje radnje do postizanja prihvatljivosti projekta za Hrvatsku.

Projekt je potencijalno opasan za Hrvatsku i ovim putem pozivam premijera Milanovića i predsjednika Josipovića da zaštite naše interese, naglasio je dubrovačko-neretvanski župan.

Kopirati
Drag cursor here to close