Federacija BiH

Godišnje se izdvaja 570 milijuna KM za braniteljsko-invalidsku zaštitu

Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2017. u 10:51 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kazao je u četvrtak da Vlada Federacije BiH iz godišnjeg proračuna, koji iznosi 2,7 milijardi KM, 570 milijuna KM izdavaja za braniteljsko-invalidsku zaštitu.

''To je razina vlasti koja uvjerljivo na području BiH, ali i vjerojatno na području jugoistočne Europe i šire, od ukupnog proračuna najveći postotak izdvaja upravo za braniteljsko-invalidsku zaštitu'', naglasio je Bukvarević u izjavi novinarima u Sarajevu.

Dodao je da je u proteklih 20-ak godina država na račune branitelja doznačila više od 10 milijardi KM, ali je naglasio da su svjesni činjenice da to nije dovoljno jer je rat u BiH bio izuzetno težak s velikim brojem žrtava i stradalnika te velikim brojem pripadnika Armije Republike BiH, MUP-a i ostalih jedinica.

Podsjetio je da je ovih dana s predstavnicima braniteljskih organizacija postignut značajan dogovor te je pripremljen sporazum koji će biti predložen Vladi FBiH na usvajanje da se u narednih pet godina na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata ne umanjuju sredstva, bez obzira na to što neki od njih izlaze iz prava.

''Predloženo je da se od tih sredstva koja ne budu utrošena rješavaju najteža socijalno-statusna pitanja, a prije svih djece bez oba roditelja, demobiliziranih branitelja koji imaju 60 i više godina te ostalih obitelji poginulih branitelja i ratnih vojnih invalida'', pojasnio je Bukvarević.

Izrazio je uvjerenje da će se onda u narednih pet godina na taj način rješavati sva otvorena pitanja, napominjući da se pozicija za braniteljsko-invalidsku zaštitu više ne može povećavati.

Također, postignut je i značajan dogovor da se uspostavi registar što je tko dobio po toj osnoviu proteklih 20 godina, a na zahtjev braniteljski udruga trebalo bi se kroz zakon riješiti i reprezentativnost braniteljskih udruga.

Bukvarević je iznio i podatak da je u Registru korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, koji je uspostavljan od 1. siječnja, 95.000 osoba. Tu je 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 su iz obitelja šehida i poginulih branitelja te 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

''To je 95.000 osoba koji iz federalnog proračuna mjesečno primaju naknadu. Očekujemo da u ovaj registar županijska ministarstva i općinske službe braniteljsko-invalidske zaštite unesu podatke što su ti ljudi u proteklom razdoblju dobili i s tih razina vlasti'', zaključio je Bukvarević.

Kopirati
Drag cursor here to close