Spašen od stečaja

Gadžić: Aluminij strateški povećava proizvodnju

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2017. u 09:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodstvo tvrtke Aluminij d.d. Mostar i predstavnici Federalne vlade održali su radni sastanak tijekom kojeg su se upoznali sa stanjem u poslovanju tog poduzeća.

Sastanku su nazočili članovi Uprave i dijela srednjega menadžmenta Aluminija, savjetnici predsjednika Vlade Federacije BiH Aida Soko i Gordan Čahtarević te savjetnik federalne ministrice financija Marko Čule, priopćeno je iz Aluminija.

Direktor Aluminija Mario Gadžić, zajedno s timom suradnika, prigodom sastanka prezentacijski je iznio cjelokupan Strateški plan restrukturiranja tvorničkoga poslovanja, usvojen na Skupštini dioničara u studenom protekle godine.

"Vitalne stavke Plana restrukturiranja proveli smo u manje od četiri mjeseca, koliko je ova uprava na čelu Aluminija, a tu prije svega mislim na ugovorni odnos s novim opskrbljivačem električnom energijom koji nam osigurava 20 milijuna KM uštede na godišnjoj razini.

Nadalje, revidirali smo sve zatečene ugovore, nabavne i prodajne, hedgirali oko 50 posto prodajne cijene proizvoda i 40 posto nabavne cijene glinice, kao naše strateške sirovine, te reprogramirali višemilijunska dugovanja prema vjerovnicima, pretvorivši većinu tih potraživanja u dugoročne obveze i tako Aluminij spasili od stečaja na samomu izmaku godine", kazao je direktor Gadžić.

Odgovarajući na upite gostiju, Gadžić se dotaknuo i projekta plinofikacije tvornice koji osigurava dodatnih oko 2 milijuna maraka godišnjih ušteda, zatim povećanja proizvodnje za više od 20 posto maksimalnom iskoristivošću postojećih kapaciteta, da bi najavio i skorašnji početak opsežnoga projekta pokretanja 25 posto isključenih elektrolitičkih ćelija u elektrolizi.

"Riječ je o 7 milijuna eura vrijednomu projektu koji će nam osigurati ekonomski nužno povećanje proizvodnje, a na osnovu kojega ćemo dosegnuti, pa i prekoračiti 'break even point' i nastaviti putom oporavka kojim smo krenuli", pojasnio je Gadžić, posebno se zadržavši na projektu povećanja pretapanja tzv. krutog uloška, kojim bi Aluminij povećao svoje proizvodne kapacitete za čak 30 posto, isključivši u potpunosti troškove električne energije, jer se pretapanje obavlja u ljevačkim pećima čije je pogonsko gorivo plin.

Ključ realizacije toga projekta, kako je kazao Gadžić, u rukama je države, u smislu nužnog carinskog rasterećenja kod uvoza toga krutog uloška s tržišta izvan EU i CEFTA-e, za što su iz Aluminija već uputili konkretne prijedloge Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pojasnivši nemjerljive koristi i za BiH, prije svega na stavci automatskoga povećanja državnog izvoza za čak 50 milijuna US dolara.

Gosti su nakon prezentacije obišli proizvodne pogone kako bi se upoznali s načinom proizvodnje vrhunskog mostarskog metala, ali i s Aluminijevom skrbi za zaštitu okoliša i djelatne sredine, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close