najskuplja pića

Francuska rekordno zaradila od šampanjca i konjaka

Gospodarstvo / Flash | 13. 02. 2016. u 13:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je prošle godine izvezla alkoholnih pića u vrijednosti od 11,7 milijardi eura, što je apsolutni rekord svih vremena. Riječ je o povećanju izvoza od 8,7 posto u odnosu na prošlu godinu, a sve to zahvaljujući najskupljim pićima – šampanjcu i konjaku.

Francuski šampanjac i konjak popularniji su u svijetu od Channela No5, i Opiuma od Yvesa Saint Laurena. Vino i žestice sada su na popisu najvećih francuskih izvoznih industrija iznad parfema i kozmetike, ali ispod avioindustrije, primjerice.

Prodaja francuskog šampanjca u svijetu porasla je za 12 posto, a konjaka čak 20 posto. Ukupna vrijednost izvoza je 11,7 milijardi eura. Za usporedbu, ukupan hrvatski izvoz u 2014. godini, ne samo vina već SVIH proizvoda iznosio je prema podacima Državnog zavoda za statistiku 10,3 milijardi eura.

Izvoz je digao nizak tečaj eura. Kako je objavila udruga izvoznika pića – Federation des Exportateurs de Vins et Spiritueux de France (FEVS), pad eura u odnosu na dolar, jen i funtu učinila je francuska pića cjenovno pristupačnijima.

Najveći uvoznik francuskih pića su Sjedinjene Države, u koju Francuzi izvoze robe za 2,6 milijardi eura. Druga na popisu je Velika Britanija, a četvrta Kina, u kojoj je prodaja porasla za 23 posto.

Unatoč dobrim rezultatima u udruzi izvoznika su oprezni. Ukupno je isporučena količina prošle godine, naime, pala za 3,6 posto, a osim toga, u proteklih 15 godina je tržišni udio francuskih vina u međunarodnoj trgovini pao na gotovo polovinu prijašnjih vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close